Yeni bir yıl daha gelirken...



Yeni yılı evde karşılayacak olanlara bazı önerilerim var. Malum bu sene 31 Aralık pazar gününe geliyor. "Bir tane pazarım var, onu da mutfakta geçiremem" diyenlere hem alışverişi hem de yapması kolay, üstüne üstelik lezzetli bir menü önerim olacak. Yok, eğer “bu pazar her pazara benzemiyor, ne de olsa yepyeni bir yılı karşılamaya hazırlanıyoruz, giden koskoca bir yılı uğurluyoruz, döktüreceğim bu akşam için” diyenlerdenseniz vereceğim menü için kolları şimdiden sıvamak lazım.
Tabii bir de “yemekle uğraşmasak, herkes yese gelse, ben de çeşit tatlı hazırlasam, tatlı yiyip tatlı konuşarak yılı karşılasak” diyenler de olabilir. Merak etmeyin, size göre de tariflerim var. Öncelik mükellef sofra hazırlayacak olanlara gidecek. Kolay menü peşinde olanlar ve tatlıcılar bir sonraki haftayı bekleyecek. Laf aramızda beklediklerine de değecek.

Yeni Yıl akşamı için ister hızlı ister uzun menüyü seçin, yemek harici bazı önerilerim hep aynı olacak:

Mümkünse sofranızı 1 gün önce kurun. Oturmalı düzen veya açık büfe düzenine ve menünüze göre gerekli tabak, çatal/bıçak, peçete, servis malzemelerini hazırlayın.

Sofranızı mum, mevsime uygun taze bitki, yaprak veya çiçekler ile süsleyin. Sofranızı süslerken oturmalı düzen yapıyorsanız isimlikler sofranın genel süs düzeni için iyi bir çıkış noktasıdır. Yok, eğer isimli düzen yapmıyorsanız isimlik fikrini yeni yıl dileklerinizi yazmak için veya menünüzde ki yemeklerin adlarını yazmak için kullanabilirsiniz.


  

Aylardan Aralık ve soğuk bir gün olsa bile buz unutulmamalı. Hatta geceye özel nar buzları yapmanızı öneririm. Bu buzları ister votka ile ister soda ile verebilirsiniz. Tek yapmanız gereken narları sıkmak ve buz kalıplarına koyup dondurmak.


Yaşadığınız yerde kar varsa ne mutlu size, Yeni Yıl kutlamasını karlı bir ortamda yapmak benim için hep keyifli olmuştur. Tabii bu durumdan mutfakta da istifade ederim. Nasıl mı? Sunumlarımda kar kullanarak. 

Sunduğum alkollü veya alkolsüz içecekleri kar doldurduğum kovalarda biraz da Yeni Yıl süsleri ilave ederek hazırlarım, çok eğlenceli ve herkesin fotoğrafladığı kareler oluyor bunlar. 

Tatlılar ayrıca bardakta servis yaptığım soğuk bir yiyecek veya içecek varsa bunları da karlı ve süslü tepsilerde sunmayı seviyorum :-)

Gelen misafirlerinize evlerine götürecekleri reçelden, mısır ekmeğine, meyvelerden şamdanlara, güzel bir playlist ile hazırlayacağınız cd veya belleğe kadar pek çok kolay ve eğlenceli ufak hediyeler hazırlamakta geceyi unutulmaz kılar.


     

Mükellef Yeni Yıl Menüsü 

Yemek Öncesi
Tel Kadayıflı Karides
Moules Marinière 
Tatlı Ekşi Soslu Hindi Şiş 
Pancar Soslu Somonlu (Chou) Profiterol Topları

Açık Büfe
Brandy’li Kestane Çorbası
Fava 
Fırında Kuzu Sırt 
Hindi Ballotin 
Narlı & Fıstıklı Pilav 
Balkabağı, Alabaş & Pancar Fırında 
Pommes Duchesse (Patates Düşes) 

Tatlılar
Sürpriz Balkabağı 
Kestaneli Rulo Pasta 
Balkabaklı Cheesecake 
Kestaneli Truffle 
Mini muslar

Yemek Öncesi
Tel Kadayıflı Karides
Tatlı Ekşi Soslu Hindi Şiş
Moules Marinière














Pancar Soslu Somonlu Profiterol Topları:
6 kişilik

Hazırlama süresi: 45 dakika
Pişirme süresi: 20 dakika


Profiterol topları

125 ml süt
125 ml su
100 g tereyağı
150 g un
5 yumurta

1/ Su, süt ve tereyağı birlikte, kısık ateşte eritilir/ısıtılır.
2/ Kaynamaya başlar başlamaz un ilave edilir, 1 dakika sürekli çevirerek kavrulur.
3/ Hamur ateşten alınır, yumurtalar çırparak tek tek ilave edilir.
4/ Elde edilen hamur, krema sıkacak torbasına konarak, yağlı veya yağlı kağıt kaplı tepsiye top top sıkılır.
5/ 180 derece ısıtılmış fırında 18-20 dakika, fırın kapağı açılmadan pişirilir.

Somon fümeli dolgu
100 g somon füme
200 g krem peynir (beyaz, labne, keçi) tek tip veya karışım
1/2 demet dereotu
1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber

1/ Tüm malzeme robotta çekilir.
2/ Profiterol topları altlarından delinerek, somon fümeli harç ile doldurulur.

Pancar sos

150 ml pancar turşusu suyu
1 tatlı kaşığı mısır nişastası + 3 yemek kaşığı su

1/ Su ve nişasta karıştırılır.
2/ Pancar suyu ve nişasta karışımı ufak bir tencerede birleştirilir.
3/ Karışım kaynayıp, şeffaflaşana kadar, sürekli karıştırarak pişirilir.
4/ Hazırlanan sos, içleri doldurulmuş profiterol toplarının üzerine dökülür.

Açık Büfe
Balkabağı, Alabaş & 
Pancar Fırında
Fava 
Fırında Kuzu Sırt














Brandy'li Kestane Çorbası
4-6 kişilik

Hazırlama süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika


1 kg kestane
1 soğan
500 ml su
1 kahve fincanı brandy
150 g krema
Tuz, karabiber

1/ Kestaneler haşlanır, soyulur.
2/ Soğan ufak doğranır kavrulur.
3/ Kestane, sıcak su, soğan ve brandy robotta çekilir. Tencereye alınır, gerekirse su ilave edilir.



Fırında Kuzu Sırt
4 - 6 kişi

Hazırlama süresi: 30 dakika
Bekleme süresi: 2 saat
Pişirme süresi: 45 dakika


Temizlenmiş ince uzun dilimlenmiş kuzu sırtı
2 adet büyükçe patates
2-3 adet büyük havuç
15-20 adet arpacık soğanı
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet defne yaprağı veya taze adaçayı
Taze kekik + 2 çay kaşığı sumak
Marinad:
4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı limon suyu

1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kuru kekik
1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber

1/ Marinad malzemeleri karıştırılır. Kuzu parçaları marinad ile kaplanır. 1-2 saat buzdolabında bekletilir.
2/ Patates ve havuç soyulur, parizien kaşıkla top top oyulur veya iri küp şeklinde doğranır, suda bekletilir. Arpacık soğanları soyulur.
3/ Fırına girebilecek bir tava veya normal bir tavaya zeytinyağı ve tereyağı konur, ısınınca kuzu parçalarının iki tarafı mühürlenir.
4/ Fırına giren tava kullanıldı ise sebzeler kalan marinad ile karıştırılır ve kuzu etlerinin yanına ilave edilir. Veya tümü bir fırın kabına alınır. Üzeri kapak veya folyo ile kapatılır, 180 derece ısıtılmış fırında 40- 45 dakika kadar pişirilir.
5/ Servis yaparken bol taze kekik ve sumak ilave edilir.


Hindi Ballotin
4 kişilik
Hazırlama süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 30-40 dakika


Derisi üzerinde 1 -2 hindi göğüs
1-2 demet ıspanak
1/2 demet taze soğan
4 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Tülbent bezi
Mutfak ipi
1/ Hindi etinin derisi delmeden çıkartılır.
2/ Hindi göğüsler kesilerek açılır, 4 parça hazırlanır.
3/ Ispanak ve taze soğan yıkanır, ince kıyılır. Tereyağı ile kavrulur, tuz ve biber ilave edilir.
4/ Hazırlanan karışım hindilere sürülür, rulo yapılır, hindilerin derileri üzerlerine kaplanır
5/ Hindiler tülbente sarılır, tülbent iple bağlanır, üzerleri bolca yağlanır.
6/ 180 derece fırında 30 - 40 dakika, üzerleri kızarana kadar pişirilir.
7/ Pişen hindi balotinlerin tülbenti açılır, halka halka dilimlenerek servis yapılır.

Narlı & Fıstıklı Pilav
4 kişilik

Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi:15 dakika


250 g yasemin basmati pirinç
100 g wild rice veya siyah pirinç
100 g tuzsuz, soyulmuş antep fıstığı
1 adet nar
2-3 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz

1/ Pirinçler ayrı ayrı yıkanır ve süzülür.
2/ Yasemin pirinç, 400 ml kaynar su ve tereyağı ile pilav yapılır.
3/ Wild rice veya siyah pirinç paket talimatına göre haşlanır.
4/ Ayıklanmış nar, soyulmuş fıstıklar, siyah pirinç beyaz pilav karıştırılır.
5/ Kase veya kalıplarla şekil verilerek servis yapılır.

Pommes Duchesse (Patates Düşes)
4 - 6 kişilik

Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 40 dakika


1 kg patates
3-4 yemek kaşığı tereyağı
2 yumurta sarısı
Tuz, karabiber, muskat rendesi

Üzeri için:
1 yumurta + 1 kaşık krema veya süt

1/ Patatesler soyulur, tuzlu suda haşlanır.
2/ Yumuşayan patatesler ezilir, tereyağı, yumurta sarıları, tuz, biber, muskat ilave edilir.
3/Tırtıllı uç takılmış krema sıkacağına doldurulur. Tepsi veya kalıba pişirme kağıdı konur.

4/ Patates düşes için, krema torbası çevrilerek avuç içi büyüklükte parçalar olacak şekilde sıkılır.
5/ Üzerlerine hazırlanan karışım sürülür. 190-200 derece ısıtılmış fırında 10-15 dakika, üzerleri kızarana kadar pişirilir.


Tatlılar


Balkabaklı Cheesecake
Kestaneli Truffle
Mini muslar 













Sürpriz Balkabağı
Hazırlama süresi: 1 saat
Pişirme süresi: 3 saat + 1 saat


25 – 30 cm çapında bir balkabağı
                  +
1 kg / 5 – 6 adet elma
75 g toz şeker
25 ml su
1 ½ yemek kaşığı tereyağı
2 adet çubuk tarçın
                  +   
2 adet orta boy ayva (300 g adet)
75 g toz şeker
25 ml su
1 ½ yemek kaşığı tereyağı
2 adet çubuk tarçın
                  +
½ kg / 3 adet armut
½ kg ayıklanmış balkabağı
150 g toz şeker
50 ml su
2 yemek kaşığı tereyağı
2 adet çubuk tarçın
                  +
4 – 5 yemek kaşığı kuş üzümü
4 – 5 yemek kaşığı kuru üzüm
90 g ceviz
90 g fındık

1/ Balkabağının üstü kapak olacak şekilde kesilir veya alırken kestirilir.
2/ Balkabağının çekirdekleri ve içinin bir bölümü çıkartılır.
3/ 180 derece ısıtılmış fırında balkabağının büyüklüğüne göre 2 -3 saat pişirilir.
4/ Kapağı son 20 – 30 dakika da konarak biraz kızartılır.

Meyveler sırayla pişirilir:

1/ Elmalar soyulur, büyüklüğüne göre 6 ya veya 8 e kesilir.
2/ Tereyağı, su ve şeker vok tavaya konur, rengi karamele dönünce elmalar ve tarçın çubukları ilave edilir, elmalar diri kalacak şekilde, 5 – 10 dakika karıştırarak pişirilir.
3/ Ayvalar da elmalar gibi hazırlanır.
4/ Balkabakları kuşbaşı doğranır, armutlar dilimlenir. Tereyağı, şeker ve su vok tavaya konur, karamel rengi alınca önce balkabakları ilave edilir, 10 – 15 dakika pişirilir. Armutlar ve tarçın çubukları ilave edilir, birlikte 5 – 10 dakika pişirilir.
5/ Tüm meyveler karıştırılır, üzümler, ceviz fındık ilave edilir. Hepsi önceden pişirilmiş balkabağının içerisine konarak servis yapılır.
6/ Önceden hazırlandığında, balkabağı ile fırında ısıtılabilir. Veya balkabağı fırında diğer malzeme ocak ısıtılarak birleştirilir.


Kestaneli Rulo Pasta

8 kişilik

Hazırlama süresi: 45 dakika
Pişirme süresi: 7 - 10 dakika
Bekleme süresi: 1 saat


Sarma kek

75 g toz şeker
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
3 yumurta beyazı
2 yumurta sarısı

1/ Yağ ufak bir tencerede eritilir.
2/ Yumurta sarıları ve toz şeker mikserle orta hızda yaklaşık 5 dakika çırpılır.
3/ Un elenerek yumurta sarıları ve şeker karışımına ilave edilir, spatula ile söndürmeden karıştırılır.
4/ Yumurta beyazları mikserde çırpılır, yarısında 1 çay kaşığı toz şeker ilave edilir, sert köpük olana kadar çırpmaya devam edilir.
5/ Köpük ve eritilmiş yağ birlikte yumurta sarılarına ilave edilir. Spatula ile yavaşça karıştırılır.
6/ Pişirme kâğıdı kaplanmış fırın tepsisine yayılır.
7/ 220 derece ısıtılmış fırında 7 - 10 dakika pişirilir.
8/ Fırından çıkartılan kek ters olarak tezgâha konur, kâğıda fırça ile su sürülür, böylece kâğıt kolayca çıkacaktır, kek tekrar tepsiye alınır ve kullanana kadar üzerine temiz bir mutfak havlusu serilerek bekletilir.

Çikolatalı Mus

2 yumurta sarısı
3 yumurta beyazı + 1 tatlı kaşığı toz şeker ilave edilecek
1 yemek kaşığı toz şeker
2 paket / 160 g bitter çikolata
3 yemek kaşığı tereyağı

1/ Yumurta sarıları ve toz şeker çırpılır.
2/ Çikolata benmaride eritilir.
3/ Yağ ilave edilir.
4/ Toz şeker ile çırpılmış yumurta sarıları eklenir.
5/ Yumurta beyazları 1 tatlı kaşığı şeker ile sert köpük olana kadar çırpılır.
6/ Çikolata karışımına köpük yapılmış yumurta beyazlarından büyükçe bir kaşık konur ve karıştırılır.
7/ Bu karışım sert köpüğe ilave edilir ve söndürmeden karıştırılır.
8/ Dolapta 1 saat bekletildikten sonra kütük pasta hazırlanır.

(Öneri: Bu musu ayrı ayrı kadehlere veya tek bir kaba alarak buzdolabına kaldırıp, mini gofret, ufak çikolata parçaları veya çilek türü meyveler ile servis ederek başka bir tatlı alternatifi olarak da değerlendirebilirsiniz.)

Pastanın hazırlanması

 


1/ Çikolata mus hazırlanır. Musun 1/4'ü ayrılır, kalanı keke sürülür, haşlanmış, soyulmuş ve ufalanmış kestane serpilir.
2/ Kek kağıt yardımı ile sıkı rulo yapılır, 1 saat buzdolabında bekletilir.
3/ İki ucu verev kesilir.
4/ Pasta kalan çikolata mus ile kaplanır.
5/ Kesilen parçalardan biri veya ikisi budak görüntüsü verecek şekilde pastanın üzerine yerleştirilir, yanlarını çikolata mus ile kaplanır.
6/ Tüm pasta çatalla çizilerek kütük görüntüsü verilir.

0 yorum: