Elif Edes Tapan kimdir?
![]() |
Home Art Fotoğraf: Füsun Gümeli |
İnsanın kendi
anlatması hem kolay hem zor. İlk defa karşılaştıklarım ve beni az tanıyanlar
için "kim bu kadın?" sorusuna bir psikolog koltuğunda oturur gibi,
çocukluğuma dönerek başlamak istiyorum. Anneanne ve teyzelerimle çok vakit
geçirerek büyüdüm ben. Anneannemin portakal reçelinin, su böreğinin, puf
böreğinin, köftesinin kokuları mutfakla ilgili zihnime ilk kazınanlar.
Mutfağımız hep
hareketliydi. Annemden öğrendiğim
vişneli keki, anneler günü için ilk yaptığımda 10 yaşındaydım. Babamın makarnaları sayesinde de
ailemizin en önemli buluşma yeri hep mutfağımız oldu. Hepimize yapacak bir iş
olan bu keyifli hazırlık süreci, aramıza katılan dostlarla neşeli sofralarla
biterdi. Hala da zaman zaman tekrarlarız.
Notre Dame de Sion’u
bitirdikten sonra, Washinton D.C. ve Floransa’da güzel sanatlar /
fotoğrafçılık, Paris Cordon Bleu’da gastronomi eğitimi aldım. 1992 yılından
beri dergi ve gazetelere gurme sayfaları hazırlıyorum. 1993 yılında “Elif
Gourmet” ile başlayıp, en iyi ‘gurme shop’ seçilen “Crema” ile devam eden özel
yeme-içme alanlarını 2002’de özel parti mekânı olan “Masa” ile geliştirdim.
Mutlu Mutfak markası ile “Yeni Evliler için Misafir Sofraları” ve “Afrodizyak
Yemekler: 44 Tabak Aşk” kitaplarını hazırladım.
Öğrenmek en büyük
tutkum. İlham alacak yeni bir şeyler bulmak ve ilham vermek, paylaşmak, belki
birilerine yol göstermek... Bunlar tarifi mümkün olmayan tatlar benim için.
Yeni tarifler geliştirmek, atölyeler, özel dersler, okullar da yaptığım
çalışmaların yanı sıra özel hayatımda
güzel/lezzetli bir dost sofrası kurmak, iş hayatımda ise yerine, zamanına, kişi
sayısına, toplantının içeriğine göre pek çok detayı gözden geçirerek
hazırladığım menülerin/davet organizasyonlarının/atölyelerin tabii ki takdir
görmesi, beğenilmesi, iz bırakması beni çok mutlu ediyor.
"Mutfağa
girmek" aslında illa ocağın başına geçmek değil elbet, yeni fikir, yeni
tarif, pratik çözümler üretmek. Bir de ürettiklerinizi sunmak var. En basit, en
kolay tariflerle hazırladığınız yemeği bile hazırladığınız özenli bir sofrayla
krallara layık hale getirebilirsiniz. Sadece yemek yapmak, yemek yemek,
sofrayı hazırlamak da yetmez. Artık neyi, nasıl yediğimiz, yeme-içme sektörünün
değişen dinamikleri, sağlıklı yaşamak, alternatif beslenme şekilleri, farklı
kültürler ve beslenme alışkanlıkları da mutfakların ve hayatlarımızın değişmez
konuları.
O yüzden burada, bu
blogda sadece tarifler olmayacak. Sofra düzeni de anlatacağım, yurt içinde ya
da yurt dışında gezdiğim yerleri de paylaşacağım, günümüz ve yakın geleceğe
yönelik beslenme eğilimleri, küçük püf noktaları, ilgi çekici bilgiler de
olacak. Mutlu bir mutfak herkesin hakkı. Ben kendimce bir yol göstermeye
çalışacağım belki ama okuyuculardan da destek alacağım. Sizlerden de bana yol
göstermenizi isteyeceğim. Paylaştıkça çoğalacak bir bilgi birikimi ortamı
yaratmak için çalışacağım.
Umarım bu yolculukta
bana eşlik etmekten keyif alırsınız.
Sevgilerimle
Elif Edes Tapan