All Decor Ocak 2015















Fransız Soğan Çorbası
4 -6 kişilik
Hazırlama süresi: 15 dakika
Toplam pişirme süresi: 1 saat
  • 3 -4 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 lt et veya tavuk suyu
  • 2 yemek kasığı tatlı şarap (arzu edilirse)
  • 6- 8 dilim baget ekmek
  • 2 - 3 yemek kaşığı rende sarı peynir (gravyer, emantal,vs)

1/ Soğanlar ince yarım ay şeklinde doğranır.
2/ Tereyağı tencerede eritilir, soğanlar ilave edilerek hafif karamelize  bir renk alana kadar, 15- 20 dakika kavrulur.
3/ Un ilave edilir, 1-2 dakika karıştırılırarak birlikte pişirilir.
4/Tatlı şarap ilave edilir, karıştırarak kaynatılır, et veya tavuk suyu  ilave edilir. 30 dakika kısık ateşte pişirilir. Gerekirse tuz ve taze çekilmiş karabiber ilave edilir.
5/Ekmek dilimlerine rende peynir konur ve sıcak fırında kızartılır. Çorba ile servis yapılır.

6/Veya arzuya göre çorba fırına girecek kaplara alınarak, sade olarak fırınlanmış ekmekler üzerine konur, rende peynir ilave edilir ve peynir eriyip, kızarana kadar fırında tutulur.













Tutmaç çorbası
4 kişilik
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 15-20 dakika
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 lt su
  • 1 su bardağı erişte
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı un
  • 250 g yoğurt
  • 2-3 yemek kaşığı tereyağı
  • Pul biber, nane
1/ Mercimek yıkanır, kaynar suya atılır, 1-2 dakika haşlanır, süzülür. Böylece siyahlığı gider.
2/ Mercimek tekrar 1 lt temiz kaynar suya atılır, 10 dakika veya yumuşayana kadar haşlanır.
3/ Erişte ve tuz ilave edilir. Çorba 5 dakika kadar erişte ile birlikte pişirilir.
4/ Diğer tarafta yoğurt, un, yumurta çırpılır, çorbanın kesilmemesi için suyundan 1 kepçe ilave edilir, karıştırılır.
5/ Karışım çorbaya eklenir, 1-2 dakika pişirilir, altı kapatılır.
6/ Tereyağı, pul biber ve nane eritilir, çorbanın üzerine gezdirilerek servis yapılır.



Azerbaycan Kolay Düşbere Çorbası

4 kişilik
Hazırlama süresi: 5 dakika
Pişirme süresi: 10 dakika
  • 1 - 1 1/2 lt et suyu
  • 12-15 kaşık en küçük boy mantı
  • Sirke
  • Sarımsak
  • Taze kişniş, maydanoz veya kuru nane

1/ Mantılar et suyunda pişirilir, suyun yüzüne çıktıklarında pişmiş olurlar.

2/ Bol sulu olarak kaselere alınan çorba sirke, sarımsak ve taze kişniş/maydanoz veya kuru nane ile servis edilir.













Hadiye Ablanın Yoğurt Çorbası

4 kişilik
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 20-25 dakika
  • 8 yemek kaşığı aşurelik buğday
  • 1 çay kaşığı toz et bulyon
  • Tuz
  • 500 g yoğurt + sıcak su
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı un
  • 2-3 yemek kaşığı taze veya konserve domates
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Kuru nane

1/ Buğay 1-2 saat suda bekletilir.
2/ Kaynar suda, yumuşayana kadar 10-15 dakika haşlanır.
3/ Yoğurt, un, bulyon, yumurta çırpılır, tencereye konur.
4/ Orta ateşte sürekli çırparak pişirilir, arzu edilen kıvamı elde etmek için sıcak su ilave edilir.
5/ Çorbanın üzerine gezdirmek için domates tereyağında kızdırılır, nane ilave edilir.

Not: Bu nefis yoğurt çorbası, sevgili aile büyüğüm Hadiye Ablanın annesinden öğrendiği eski bir Ankara tarifidir

















Bavyera Usulü Sebzeli Tavuk Çorbası

4 kişilik
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 45 dakika
  • 6 adet tavuk budu
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 - 2 1/2 lt su
  • 1 adet kereviz kökü
  • 1 adet havuç
  • 1/2 pırasa
  • 10-15 adet ufak mantar
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 defne yaprağı
  • 1 çay kaşığı tane kara biber
  • 1 dilim taze zencefil
  • Tuz
  • Muskat rendesi
1/ Tavuk butları yıkanır, soğan temizlenir, kabukları soyulur. Tavuk butları, soğan kabuğu ve dörde kesilmiş soğan su ile tencereye konur. Kısık ateşte pişirmeye başlanır.
2/ 15 dakika sonra dilim zencefil, tane kara biber,  maydanoz ilave edilir, 15 dakika kadar birlikte pişirilir.
3/ Diğer tarafta kereviz soyulur, küp küp doğranır. Havuç soyulur ve pırasa yıkanır, kalın jülyen veya  yassı dikdörtgen şeklinde kesilir. Mantarlar dörde bölünür.
4/ Tavuklar hazır olunca tabağa çıkartılır, kalan su başka bir tencereye süzülür, hazırlanan kereviz, havuç, pırasa ayrıca tuz, defne yaprağı  ilave edilir. Sebzeler yumuşayana kadarpişirildikten sonra muskat rendelenir.
5/ Tavuk butları derisiz olarak didiklenir, çorbanın içerisine ilave edilir veya yanında sunulur.


Chef'in önerisi: Tavada kızartılmış dilim baget kruton ile servis yapılabilir.
















Rus Borsch Çorbası

4 kişilik
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika
  • 4 adet orta boy pancar
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet orta boy patates
  • 1/2 küçük lahana
  • 1/2 lt su
  • 1/2 et suyu
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • Tuz, kara biber
  • 2 yemek kaşığı krema
  • Dereotu
1/ Bir pancar ufak küp doğranır. Kalan pancarlar ve havuç rendelenir.
2/ Soğan ve  lahana kıyılır.
3/ Su, rende pancar, havuç, az tuz tencereye konur, 20 dakika kadar pişirilir.
4/ Soğan tereyağı veya zeytinyağında sotelenir.
5/ Et suyu soğan ve lahana pişen sebzelere ilave edilir, kapağı açık olarak 10- 15 dakika daha pişirilir. Sirke ilave edilir.
6/ Küp pancarlar çorbanın üzerine koymak için ayrıca haşlanır.
7/  Çorba hazır olunca olduğu gibi bırakılır veya farklı bir sunum için robottan geçirilir.
8/ Borsch çorbasının üzerine en son küp pancarlar, bir ufak kaşık krema ve dereotu ilave edilerek servis yapılır.



2 yorum:

Adsız dedi ki...

Şarapsız olmaz mı bu acaba:) Yoksa çok güzel...
http://ciziyorumdikiyorum.blogspot.com.tr

Mutlu Mutfak dedi ki...

Merhaba Sevgili Nilgün Hanım,

Elbette şarapsız da olur. Malzeme listesinde de belirttiğim gibi şarap tercihe bağlı olarak kullanılabilir =)