Fransız Soğan Çorbası
4 -6 kişilik
Hazırlama süresi: 15 dakika
Toplam pişirme süresi: 1 saat
- 3 -4 adet kuru soğan
- 2 yemek kaşığı un
- 2 lt et veya tavuk suyu
- 2 yemek kasığı tatlı şarap (arzu edilirse)
- 6- 8 dilim baget ekmek
- 2 - 3 yemek kaşığı rende sarı peynir (gravyer, emantal,vs)
1/ Soğanlar ince yarım ay şeklinde doğranır.
2/ Tereyağı tencerede eritilir, soğanlar ilave edilerek
hafif karamelize bir renk alana kadar,
15- 20 dakika kavrulur.
3/ Un ilave edilir, 1-2 dakika karıştırılırarak birlikte
pişirilir.
4/Tatlı şarap ilave edilir, karıştırarak kaynatılır, et veya
tavuk suyu ilave edilir. 30 dakika kısık
ateşte pişirilir. Gerekirse tuz ve taze çekilmiş karabiber ilave edilir.
5/Ekmek dilimlerine rende peynir konur ve sıcak fırında
kızartılır. Çorba ile servis yapılır.
6/Veya arzuya göre çorba fırına girecek kaplara alınarak,
sade olarak fırınlanmış ekmekler üzerine konur, rende peynir ilave edilir ve
peynir eriyip, kızarana kadar fırında tutulur.
Tutmaç çorbası
4 kişilik
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 15-20 dakika
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1 lt su
- 1 su bardağı erişte
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 yumurta
- 1 tatlı kaşığı un
- 250 g yoğurt
- 2-3 yemek kaşığı tereyağı
- Pul biber, nane
1/ Mercimek yıkanır, kaynar suya atılır, 1-2 dakika
haşlanır, süzülür. Böylece siyahlığı gider.
2/ Mercimek tekrar 1 lt temiz kaynar suya atılır, 10 dakika
veya yumuşayana kadar haşlanır.
3/ Erişte ve tuz ilave edilir. Çorba 5 dakika kadar erişte
ile birlikte pişirilir.
4/ Diğer tarafta yoğurt, un, yumurta çırpılır, çorbanın
kesilmemesi için suyundan 1 kepçe ilave edilir, karıştırılır.
5/ Karışım çorbaya eklenir, 1-2 dakika pişirilir, altı
kapatılır.
6/ Tereyağı, pul biber ve nane eritilir, çorbanın üzerine
gezdirilerek servis yapılır.


Azerbaycan Kolay Düşbere Çorbası
4 kişilik
Hazırlama süresi: 5 dakika
Pişirme süresi: 10 dakika
- 1 - 1 1/2 lt et suyu
- 12-15 kaşık en küçük boy mantı
- Sirke
- Sarımsak
- Taze kişniş, maydanoz veya kuru nane
1/ Mantılar et suyunda pişirilir, suyun yüzüne
çıktıklarında pişmiş olurlar.
2/ Bol sulu olarak kaselere alınan çorba sirke, sarımsak
ve taze kişniş/maydanoz veya kuru nane ile servis edilir.
Hadiye Ablanın Yoğurt Çorbası
4 kişilik
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 20-25 dakika
- 8 yemek kaşığı aşurelik buğday
- 1 çay kaşığı toz et bulyon
- Tuz
- 500 g yoğurt + sıcak su
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı un
- 2-3 yemek kaşığı taze veya konserve domates
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Kuru nane
1/ Buğay 1-2 saat suda bekletilir.
2/ Kaynar suda, yumuşayana kadar 10-15 dakika haşlanır.
3/ Yoğurt, un, bulyon, yumurta çırpılır, tencereye konur.
4/ Orta ateşte sürekli çırparak pişirilir, arzu edilen
kıvamı elde etmek için sıcak su ilave edilir.
5/ Çorbanın üzerine gezdirmek için domates tereyağında
kızdırılır, nane ilave edilir.

Bavyera Usulü Sebzeli Tavuk Çorbası
4 kişilik
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 45 dakika
- 6 adet tavuk budu
- 1 adet kuru soğan
- 2 - 2 1/2 lt su
- 1 adet kereviz kökü
- 1 adet havuç
- 1/2 pırasa
- 10-15 adet ufak mantar
- 1/2 demet maydanoz
- 1 defne yaprağı
- 1 çay kaşığı tane kara biber
- 1 dilim taze zencefil
- Tuz
- Muskat rendesi
1/ Tavuk butları yıkanır, soğan temizlenir, kabukları
soyulur. Tavuk butları, soğan kabuğu ve dörde kesilmiş soğan su ile tencereye
konur. Kısık ateşte pişirmeye başlanır.
2/ 15 dakika sonra dilim zencefil, tane kara biber, maydanoz ilave edilir, 15 dakika kadar
birlikte pişirilir.
3/ Diğer tarafta kereviz soyulur, küp küp doğranır. Havuç
soyulur ve pırasa yıkanır, kalın jülyen veya
yassı dikdörtgen şeklinde kesilir. Mantarlar dörde bölünür.
4/ Tavuklar hazır olunca tabağa çıkartılır, kalan su
başka bir tencereye süzülür, hazırlanan kereviz, havuç, pırasa ayrıca tuz,
defne yaprağı ilave edilir. Sebzeler
yumuşayana kadarpişirildikten sonra muskat rendelenir.
5/ Tavuk butları derisiz olarak didiklenir, çorbanın
içerisine ilave edilir veya yanında sunulur.
Chef'in önerisi: Tavada kızartılmış dilim baget kruton
ile servis yapılabilir.

Rus Borsch Çorbası
4 kişilik
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika
- 4 adet orta boy pancar
- 1 adet havuç
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet orta boy patates
- 1/2 küçük lahana
- 1/2 lt su
- 1/2 et suyu
- 1 tatlı kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı sirke
- Tuz, kara biber
- 2 yemek kaşığı krema
- Dereotu
2/ Soğan ve lahana kıyılır.
3/ Su, rende pancar, havuç, az tuz tencereye konur, 20 dakika kadar pişirilir.
4/ Soğan tereyağı veya zeytinyağında sotelenir.
5/ Et suyu soğan ve lahana pişen sebzelere ilave edilir, kapağı açık olarak 10- 15 dakika daha pişirilir. Sirke ilave edilir.
6/ Küp pancarlar çorbanın üzerine koymak için ayrıca haşlanır.
7/ Çorba hazır olunca olduğu gibi bırakılır veya farklı bir sunum için robottan geçirilir.
8/ Borsch çorbasının üzerine en son küp pancarlar, bir ufak kaşık krema ve dereotu ilave edilerek servis yapılır.
2 yorum:
Şarapsız olmaz mı bu acaba:) Yoksa çok güzel...
http://ciziyorumdikiyorum.blogspot.com.tr
Merhaba Sevgili Nilgün Hanım,
Elbette şarapsız da olur. Malzeme listesinde de belirttiğim gibi şarap tercihe bağlı olarak kullanılabilir =)
Yorum Gönder