Kereviz Salatası
Kestane Püreli Kereviz
Fırında Hindi
Kırmızı Meyve Soslu Dama Pilav
Sürpriz Balkabağı
Kereviz Salatası
4 kişilik
Hazırlama
süresi: 15 dakika
Bekletme
süresi: 30 dakika
· 2 - 3 büyük kereviz
· 4 yemek kaşığı süzme yoğurt
· 4 yemek kaşığı mayonez
· 1 tatlı kaşığı hardal
· 1 tutam karabiber
· 1 tutam tuz
· 1 çau kaşığı tane hardal
· 1 yeme kaşığı kabak çekirdeği
1/
Kerevizler yıkanır, soyulur, ince uzun olacak şekilde rendelenir veya kesilir.
2/ Yoğurt,
mayonez, hardal, tuz, biber çırpılarak sos hazırlanır, kerevizler ile
karıştırılır.
3/ Servis
yapmadan önce 30 - 40 dakika buzdolabında bekletilir.
4/ Yüksek bir kalıp veya kase ile
şekil vererek servis tabaklarına konur. Hardal tohumu ve kabak çekirdekleri
serpilerek servis yapılır.
Kestane Püreli Kereviz
4 kişilik
- 2 adet kereviz
- ½ kg kestane
- 1 soğan
- 2 kaşık zeytinyağı
- Tuz, karabiber
- 2 yemek kaşığı çam fıstık
- 4 arpacık soğanı
1/ Kerevizler
temizlenir, ikiye bölünür. İri doğranmış soğan, zeytinyağı , az su, tuz ile
kerevizler, arpacık soğanları ile pişirilir.
2/ Kestane haşlanır, soyulur. Kereviz
suyu ile kestane ezilerek püre kıvamına getirilir . Gerekirse tuz biber ilave
edilir.
3/ Kerevizler hafif oyularak içlerine kestane püresi
sıkılır. Çam fıstıkları sotelenir. Arpacık soğanlar bir kaşık şeker ve bir
kaşık yağ ile karamelize olana kadar sotelenir. Çam fıstık, arpacık soğanı
kestane püresinin üzerine ilave edilir.
Dama Pilav
ve Kırmızı Meyve Sos
4-6 kişilik
· 1 bardak yasemin pirinç
· 1 1/2 bardak su
· 1 yemek kaşığı tereyağı
· 1 çay kaşığı tuz
·
· 1 bardak siyah pirinç
· 1 1/2 bardak su
· 1 yemek kaşığı tereyağı
· 1 çay kaşığı tuz
·
· 150 g taze veya donmuş böğürtlen
· 1 adet ayıklanmış nar
· 1 yemek kaşığı tereyağı
1/ Beyaz pirinç yıkanır.
2/ Tencereye su, tereyağı, tuz
konur, kaynayınca yıkanmış pirinç ilave edilir. Orta ateşte, kapak kapalı
olarak 10-12 dakika pişirilir.
3/ Siyah pirinç aynı şekilde
hazırlanır.
4/ Böğürtlen, nar ve tereyağı birlikte
sotelenerek sos kıvamına getirilir.
5/ Hazırlanan pirinçler arzu edilen
şekilde, kalıpla veya elle şekillendirerek dizilir.
6/ Hazırlanan şekilli pilav, sıcak fırında
ısıtılarak, sos ile servis edilir.
Fırında Hindi
10 - 15
kişilik
Hazırlama
süresi: 30 dakika
Pişirme
süresi: 4 - 7 kg arası 3 - 3 ½ saat
8 - 10 kg
arası 3 ½ - 4 saat
11 - 13 kg arası
4 - 4 ½ saat
· 1 hindi
· 1 paket / 250 g tereyağı
· 2 portakal
· 2 yemek kaşığı tuz
· 2 yemek kaşığı taze çekilmiş
karabiber
· ½ paket / demet taze kekik
· ½ paket / demet taze biberiye
· 3 çubuk tarçın
· 4 - 5 adet karanfil
Portakallı
sos:
· 2 portakal rendesi ve suyu
· 1 ölçü bardak / 150 ml krema
· 2 yemek kaşığı portakal likörü
1/ Temizlenmiş hindi yıkanır.
2/ Hindinin göğüs derisi yırtmadan
kaldırarak yumuşak tereyağın yarısı elle sürülür.
3/ Hindinin içerisine, çatalla
delinmiş 1 adet portakal, tarçın çubukları, karanfil, biberiye, kekik, tuz ve
biberin yarısı konur.
4/ Hindi, hindi tenceresine veya
pişirme torbasına yerleştirilir. Tereyağın kalanı eritilir, ikinci
portakalın suyu sıkılır, kalan tuz ve biber karıştırılır, tümü hindiye sürülür.
5/ 175° ısıtılmış fırında hindinin
büyüklüğüne göre pişirilir.
6/ Hindi piştikten sonra, tencere veya
torbada biriken sos ufak bir tencereye alınır, 2 portakal rendesi ve suyu,
krema, likör ilave edilir. Çırparak 2 - 3 dakika pişirilir. Gerekirse tuz,
biber ilave edilir.
Süprizli Balkabağı
10 - 12
kişilik
Hazırlama süresi: 45 dakika
Pişirme süresi: 3 saat
· 1 balkabağı + ½ ölçü bardak / 75 g toz şeker
· 1 kg elma
· 1 kg armut
· 1 kg ayva
· 3 ölçü bardak / 450 g toz şeker
· 125 g tereyağı
· 1 ölçü bardak / 150 ml su
· 1 ölçü bardak / 90 g ceviz
· 1 ölçü bardak / 90 g fındık
· 1 ölçü bardak / 90 g siyah kuru üzüm
· 1 - 2 tatlı kaşığı tarçın
· 6 - 7 adet çubuk tarçın
· Krema
1/ Kabağın tepesi kapak şeklinde
kesilir, içi temizlenir, içine ½ ölçü bardak şeker konur, 180 derece ısıtılmış
fırında kabağın büyüklüğüne göre 2-3 saat pişirilir. (gerekirse etrafına
alüminyum folyo sarılır).
2/ Şeker, tereyağı ve su ile karamel
yapılır.
3/ Meyveler büyüklüklerine göre 8-10
dilime bölünür, büyük ve derin bir tavada karamel ilave edilerek pişirilir.
4/ Ceviz, fındık, üzüm, tarçın, çubuk
tarçın ilave edilir.
5/ Pişmiş meyveler kabağın içerisine
konur, yanında krema ile servis yapılır.
Püf noktası: Elma, ayva ve armut ayrı ayrı pişirilirse pişirme
ayarlarını kontrol etmek daha kolay olacaktır.
0 yorum:
Yorum Gönder