Soğuk, Sıcak, Tatlı










Milliyet Gazetesi/Milliyet Cadde 1 Ağustos 2013
















Zeytinyağlı Enginar Dolması   

4 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Toplam pişirme süresi: 30 - 40 dakika



4 adet enginar
1 limon suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tutam tuz 
  • 200 g pirinç
  • 2 küçük kuru soğan
  • 3 - 4 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 3 yemek kaşığı  kuş üzümü
  • 1 demet dereotu
  • 1 tutam taze veya kuru nane
  • 1 çay kaşığı  tuz
  • 1 çay kaşığı dolma baharı
  • 1 tutam toz şeker
  • 1 tutam karabiber
  • 150 ml zeytinyağı
  • 300 ml sıcak su
  • 4 adet asma yaprağı
  • 1 limon (süslemek için)


1/ Enginarlar tuz, limon suyu, zeytinyağı ilave edilmiş suda       
   10 –   15 dakika haşlanır.
2/ Asma yaprakları sıcak suda 2 – 3 dakika haşlanır, süzülür.
3/ Soğanlar yarım ay şeklinde, ince doğranır, fıstık ve   zeytinyağı ile 10 – 15 dakika kavrulur.
4/ Yıkanmış pirinç, üzüm, dereotu, nane, tuz, dolma baharı, şeker, karabiber ve sıcak su ilave edilir, 10 dakika kadar, pilav kıvamında olacak şekilde, pişirilir.
5/ Enginarlar servis tabağına dizilir, içlerine  ister kaşık ile ister ufak bir kase yardımı ile hazırlanan karışım konur, üzerlerine asma yaprakları kapatılır. Limon kabuğu şerit kesilerek süslenir.













Chili Con Carne

4 kişilik
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika 
  • 500 g kırmızı fasulye (chili beans) konserve
  • 200 g kıyma
  • 1 büyük kuru soğan
  • 100 g tereyağı
  • 100 g salça
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam pul biber


1/ Soğan ufak doğranır.
2/ Tereyağı eritilir, soğan ve kıyma kavrulur. Tuz, kimyon ve pul biber ilave edilir, 5 dakika daha pişirilir.
3/ Fasulyeler yıkanır, süzülür. Salça ve fasülyeler kavrulmuş kıymaya ilave edilir, 10 - 15 dakika orta ateşte birlikte pişirilir. 













Şeftalili Tarte Tatin

4 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 25 dakika 
  • 4 adet
  • 150 g toz şeker
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 100 ml su
  • 4 parça donmuş milföy hamuru


1/ Şeftaliler soyulur, ikiye bölünür                                
2/ Şeker, tereyağı ve  su ufak bir tencerede orta ateşte güzel bir karamel rengi alana kadar pişirilir. Karamel rengi oluşana kadar kaşıkla karıştırılmaz, tencere hafifçe sallanır.
3/ Karamel hazır olunca fırına girebilir tek kişilik tart kalıplarına dökülür, üzerine şeftaliler dizilir.
4/ Şeftalilerin  üzerine oda sıcaklığında yumuşatılmış birer milföy hamuru kapatılır, fazla kabarmaması için çatalla delikler açılır.
5/ 180 derece ıstılmış fırında 20 – 25 dakika (milföyler kızarana kadar) pişirilir.
6/ Fırın eldiveni ile tutarak çıkartılır, kalıbın üzerine servis edilecek tabak kapatılır, yine eldivenle tutarak ters çevrilir.



0 yorum: