Cheesecake dediğin...



Cheesecake dediğin; bazen daha birinci dilimde ikinci dilimin hayalini kurmaktır benim için. Yapmasını, yemesini severim. Aklıma düşünce üşenmem, mutfağa girerim. Eski tariflere ufak tefek yeni eklemeler yaparım, bambaşka bir görüntüye dönüştürürüm. Tabanında, peynirinde ya da sosunda hayal gücünü kullanmaya açık bir tat olduğu için de ayrıca severim.



Avrupalılar peynir olarak ricottayı kullanırlar, Amerikalılar daha çok krem peyniri, hatta spesifik olmak gerekirse Philadelphia krem peynirini tercih ederler. Türk peynirlerinden tuzsuz, kaliteli, güzel bir lor kullanabilirsiniz. Dedim ya, istediğiniz gibi oynayabileceğiniz üç katman var. Şimdi merakla beklediğiniz cheesecake tariflerime geçiyorum.


Parça Çikolatalı Cheesecake

6 - 8 kişilik 

Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika
Bekletme süresi: 2 saat

Cheesecake tabanı

15 – 16 adet kakaolu bisküvi veya burçak bisküvi
1 yemek kaşığı toz şeker
4 - 5 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı


1/ Tüm malzeme robottan çekilir, 18 cm çapında altı çıkan kek kalıbının dibine bastırılarak yerleştirilir.

2/ 180º ısıtılmış fırında 10 dakika pişirilir.


Cheesecake içi
400 g / 2 paket beyaz veya labne peynir
2 yumurta
100 g toz şeker
1 paket vanilya
160 g (2 paket) bitter çikolata

1/ Peynir ve şeker birlikte ezilir.

2/ Yumurta ve vanilya eklenir, çırpılır.

3/ Çikolata bıçakla irili ufaklı doğranır, yarısı karışıma ilave edilir.

4/ Karışım, hazırlanmış cheesecake tabanının üzerine konur.

5/ Kalan çikolata parçaları cheesecake’in üstüne serpilerek 170º ısıtılmış fırında 25 – 30 dakika pişirilir.

6/ Soğuduktan sonra buzdolabına konur, en az 2 saat bekletilir.

7/ Çikolata sos ile servis yapılır.

Çikolata sos

160 g bitter çikolata
150 ml süt
2 yemek kaşığı krema
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı bal

1/ Tüm malzeme ufak bir tencereye konur, orta ateşte karıştırılarak çikolata eritilir. Kaynamaya başladığında ateşten alınır.

2/ Sos soğuk veya sıcak kullanılabilir. Soğuduğunda çok koyu olursa süt ile sulandırılabilir.

Şefin Önerisi: Çikolata sosu ayrı olarak servis sırasında kullanabileceğiniz gibi, cheesecake'in üzerine döküp, çikolata rendesi, meyve ve hatta çiçekle süsleyebilirsiniz. 

 



Vişneli Cheesecake

6 - 8 kişilik

Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika
Bekletme süresi: 2 saat


Cheesecake tabanı

200 g burçak bisküvi
1 yemek kaşığı toz şeker
4 - 5 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı

1/ Tüm malzeme robottan çekilir.

2/ Yağlanmış 23 cm lik altı çıkan kek kalıbının altına ve hafifçe yanlarına çıkacak şekilde bastırılarak yerleştirilir.

3/ 180º ısıtılmış fırında 10 dakika pişirilir.

Cheesecake içi

400 g / 2 paket beyaz veya labne peynir
4 yemek kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
2 yumurta

1/ Tüm malzemeler mikserle karıştırılır, hazırlanmış cheesecake tabanının üzerine boşaltılır.

3/ 175º ısıtılmış fırında 20-25 dk pişirilir.

4/ Soğuduktan sonra üzerine soğuk vişne sos dökülür.

Vişne Sos

250 g çekirdeksiz vişne (taze veya donmuş)
3-4 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı mısır nişastası +1 yemek kaşığı su

1/ Vişneler rondoda çekilir.

2/ Nişasta ve su çırpılır.

3/ Vişne, şeker, nişasta karışımı ufak tencereye konur ve sürekli karıştırılarak koyulaşıncaya kadar pişirilir.

Şefin Önerisi: 14 Şubat Sevgililer Günü yaklaşıyor. Bu tarifi benim de yukarıda yaptığım gibi kalp şeklindeki bir kalıpla bu güne özel bir hale getirebilirsiniz.


Hafif Lime Cheesecake

6 kişilik

Hazırlama süresi: 30 dakika
Bekleme süresi: 2-3 saat

Cheesecake tabanı

9 adet iri yumuşak kuru erik
5 yemek kaşığı yulaf

Cheecake içi

300 g az yağlı labne peynir
2 olgun avokado (içi kararmamış olmalı)
1-2 lime suyu
1 lime rendesi
1-2 tatlı kaşığı bal
1/4 çay kaşığı vanilya tozu veya esansı
2 tatlı kaşığı toz jelatin + 2 yemek kaşığı su

1/ Cheesecake tabanı için kuru erik ve yulaf robottan geçirilir. Cheesecake yapılacak kalıpların veya kadehlerin dibine bastırarak yerleştirilir.

2/ Avokadolar soyulur, ezilir. Labne, lime suyu, lime rendesi, bal, vanilya ilave edilir, karıştırılır. Çatalla ezerek veya el blenderi ile pürüzsüz hale getirilir.

3/ Toz jelatin su ile karıştırılır, cheesecake karışımına ilave edilir.

4/ Cheesecake malzemesi erikli taban ile hazırlanmış kalıp veya kadehlere krema torbası ya da kaşık ile doldurulur. 

5/ En az 2 - 3 saat buzdolabında bekletilir.

Limonlu Cheesecake 

6 - 8 kişilik

Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika
Bekletme süresi: 2 saat


Cheesecake tabanı 

200 g burçak bisküvi
1 yemek kaşığı toz şeker
4 - 5 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı

1/ Tüm malzeme robottan çekilir.

2/ Yağlanmış 23 cm lik altı çıkan kek kalıbının altına ve hafifçe yanlarına çıkacak şekilde bastırılarak yerleştirilir.

3/ 180º ısıtılmış fırında 10 dakika pişirilir. 


Cheesecake içi

400 g / 2 paket beyaz veya labne peynir
3-4 yemek kaşığı şeker
1 yumurta
2 yemek kaşığı krema
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı limon suyu

1/ Tüm malzeme mikserle karıştırılır, cheesecake tabanının üzerine bosaltılır.

2/ 175º ısırılmış fırında 20-25 dk pişirilir.

3/ Soğuduktan sonra üzerine limon sos ilave edilir.


Limon Sos

2 yumurta sarısı
2-3 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı limon suyu
3-4 yemek kaşığı tereyağı
1 tutam tuz
2 çay kaşığı limon rendesi

1/ Küçük bir tencerede bütün malzeme karıştırılır. 

2/ Kısık ateşte koyulaşıncaya kadar, çırparak pişirilir.

Şefin önerisi: Limon sosunu döktükten sonra limon kabuğu rendesi ya da ince limon dilimleriyle cheesecake'i süsleyebilirsiniz. 


Tuzlu Cheesecake

6 - 8 kişilik

Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika


Cheesecake tabanı

2 – 3 dilim ufalanmış ekmek veya tortilla cipsi
3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı

1/ Ufalanmış ekmek veya ezilmiş cips ile tereyağı karıştırılır, altı çıkan 18 cm’lik kek kalıbının dibine bastırılarak yerleştirilir.

2/ 180º ısıtılmış fırında 10 dakika pişirilir. 

Cheesecake içi 

400 g / 2 paket beyaz veya labne peynir
2 yumurta
120 g rendelenmiş kaşar peyniri
4 – 5 adet taze soğan veya frenk soğanı

1/ Krem peynir, yumurta çırpılır, rende peynir ve ince doğranmış taze soğan ilave edilir.

2/ Cipslerin üzerine boşaltılır, 25 - 30 dakika pişirilir.

3/ Fırından çıktıktan sonra soğuması beklenir. 

Cheesecake üzeri 

200 ml krema
2 yemek kaşığı süzme yoğurt
1 adet renkli biber
1 adet domates
10 – 15 adet siyah zeytin

1/ Soğuk ve sulu olmayan çiğ krema süzme yoğurt ile karıştırılır cheesecake in üzerine sürülür. 

2/ Cheesecake'in üzerine ufak doğranmış domates, renkli biber, taze soğan ve zeytin dizilerek servis edilir. Gerekirse buzdolabında tutulabilir.

Şefin önerisi: Üzeri ve süslemesi yine sizin hayal gücünüze kalmış. Yoğurda çeşitli baharatlar ekleyebilir, üzerini farklı sebzelerle süsleyebilirsiniz.


0 yorum: