Kestaneli Yılbaşı Menüsü

Brandy'li Kestane Çorbası
Çıtır Pastırmalı Semizotu Salatası
Kestaneli Arpa Şehriye Pilavı
Kuru Erikli Et
Çikolatalı Fıstık Ezmeli Tart













Brandy’li Kestane Çorbası


· 1 kg kestane
· 1 soğan
· 500 ml su
· 1 kahve fincanı brandy
· 150 gr. krema
· Tuz, karabiber

1/ Kestaneler haşlanır, soyulur.
2/ Soğan ufak doğranır kavrulur.

3/ Kestane, sıcak su, soğan ve brandy robotta çekilir. Tencereye alınır, gerekirse su ilave edilir.









Çıtır Pastırmalı Semizotu Salatası

4 kişilik
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 2 dakika
· 2 demet semizotu
· 50-100 g çemensiz pastırma
· 1 kepekli veya sade baget ekmek
Sos
· 4 yemek kaşığı zeytinyağı
· 2 portakal
· 2-3 diş sarımsak
· Tuz, karabiber

1/ Pastırma ince uzun kesilir, 2 dakika sotelenir.
2/ Semizotu yıkanır, kurutulur, servis kasesine alınır.
3/ Baget ekmek ince ince dilimlenir,1-2 kaşık yağ ilave edilmiş tavada kızartılarak kruton elde edilir.













Kestaneli İki Renkli Arpa Şehriyesi Pilavı
8 kişilik
Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 15 - 20 dakika

· 2 paket / 1 kg arpa şehriyesi
· 2 adet orta boy kuru soğan
· 2 et bulyon
· ½ paket / 125 g tereyağı
· 1 yemek kaşığı tuz
· Su (arpa şehriyesinin iki katı)
· 250 g haşlanmış soyulmuş kestane

1/ Kuru soğanlar ufak küp doğranır.
2/ Su ve et bulyonlar bir tencerede ısıtılır.
3/ Tereyağı pilav tenceresinde eritilir, soğan ilave edilir, orta ateşte 2 - 3 dakika kavrulur. Arpa şehriyesinin yarısı eklenir, şehriye koyulaşana kadar kavrulmaya devam edilir.
4/ Yeterince koyulaştığında, kavrulmamış arpa şehriyeleri ve sıcak su ilave edilerek kapağı kapalı olarak kısık/orta ateşte 15 - 20 dakika pişirilir.
5/ Haşlanmış soyulmuş kestaneler ilave ederek servis yapılır.












Kuru Erikli Et
4 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 1 saat

· 600 - 800 g kuş başı doğranmış dana veya kuzu eti (kol,but olabilir)
· 1 çay kaşığı toz zencefil
· 1 çay kaşığı toz tarçın
· 1/2 çay kaşığı kimyon
· 1 çay kaşığı pul biber
· 2 - 3 adet karanfil
· 2 - 3 adet çubuk tarçın
· 15 - 20 adet kuru erik
· 1 1/2 ölçü bardak / 225 ml sıcak su
· 1 soğan
· 2 diş sarımsak
· 1 yemek kaşığı zeytinyağı
· 1 limon suyu ve rendesi
· 2 yemek kaşığı bal
· 1 - 2 tutam tuz
· 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber

1/ Zencefil, toz tarçın, kimyon, karanfil, pul biber karıştırılır. Kuş başı doğranmış etler karışımla ovulur.
2/ Erikler sıcak suya konur.
3/ Soğan ince halka doğranır, sarımsak ezilir. Orta ateşte zeytinyağında yumuşayana kadar, 5 dakika pişirilir. Etler ilave edilir, 2 - 3 dakika sotelenir.
4/ Bal, erikleri suyu, limon suyu, limon rendesi ve tuz ilave edilerek kaynatılır. Erikler, tarçın çubukları ilave edilir.
5/ 170 derece ısıtılmış fırında 1 saat pişirilir.
6/ Karabiber ve gerekiyorsa tuz ilave edilerek servis yapılır.









Çikolatalı & Fıstık Ezmeli Tart
8 kişilik
Hazırlama süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 20 dakika

· 1 ölçü bardak / 100 g un
· 1/2 ölçü bardak / 45 g ceviz
· 3 yemek kaşığı kakao
· 1/3 ölçü bardak / 50 g toz şeker
· 1 tutam tuz
· 1 paket vanilya
· 100 g soğuk tereyağı
· 1/3 ölçü bardak / 50 ml süt

1/ Un, kakao, vanilya, ceviz, şeker, tuz karıştırılır.
2/ Tereyağı ezilerek karıştırılır, süt ilave edilir hamur hazırlanır.
3/ 180 derece ısıtılmış fırında 15 - 20 dakika pişirilir.

Tart içi:
· 1 paket “beyaz” krem peynir
· 4 yemek kaşığı fıstık ezmesi
· 2 yemek kaşığı krema
· 1 tatlı kaşığı pudra şekeri
· 1 paket vanilya
Çikolata sos: 
· 80 g / 1 paket bitter çikolata
· 1/2 ölçü bardak / 75 ml krema
· 1 tatlı kaşığı bal
· 1 tatlı kaşığı tereyağı
· 50 g tuzsuz fıstık 

1/ Tüm malzeme karıştırılır, soğumuş tart kalıbına doldurulur, en az bir saat buzdolabında bekletilir.
2/ Üzerine çikolata sos sürülür, soğutulur. Tuzsuz fıstıklar serpilerek servis yapılır.

Hiç yorum yok: