Hindili Yılbaşı Menüsü


Kereviz Salatası
Kestane Püreli Kereviz
Fırında Hindi
Kırmızı Meyve Soslu Dama Pilav
Sürpriz Balkabağı













Kereviz Salatası

4 kişilik
Hazırlama süresi: 15 dakika
Bekletme süresi: 30 dakika


· 2 - 3 büyük kereviz
· 4 yemek kaşığı süzme yoğurt
· 4 yemek kaşığı mayonez
· 1 tatlı kaşığı hardal
· 1 tutam karabiber
· 1 tutam tuz
· 1 çau kaşığı tane hardal
· 1 yeme kaşığı kabak çekirdeği

1/ Kerevizler yıkanır, soyulur, ince uzun olacak şekilde rendelenir veya kesilir.
2/ Yoğurt, mayonez, hardal, tuz, biber çırpılarak sos hazırlanır, kerevizler ile karıştırılır.
3/ Servis yapmadan önce 30 - 40 dakika buzdolabında bekletilir.

4/ Yüksek bir kalıp veya kase ile şekil vererek servis tabaklarına konur. Hardal tohumu ve kabak çekirdekleri serpilerek servis yapılır.













Kestane Püreli Kereviz
4 kişilik
  •        2 adet kereviz
  •        ½ kg kestane
  •        1 soğan
  •        2 kaşık zeytinyağı
  •        Tuz, karabiber
  •        2 yemek kaşığı çam fıstık
  •        4 arpacık soğanı

1/ Kerevizler temizlenir, ikiye bölünür. İri doğranmış soğan, zeytinyağı , az su, tuz ile kerevizler, arpacık soğanları ile pişirilir.
2/ Kestane haşlanır, soyulur. Kereviz suyu ile kestane ezilerek püre kıvamına getirilir . Gerekirse tuz biber ilave edilir.
3/ Kerevizler hafif oyularak içlerine kestane püresi sıkılır. Çam fıstıkları sotelenir. Arpacık soğanlar bir kaşık şeker ve bir kaşık yağ ile karamelize olana kadar sotelenir. Çam fıstık, arpacık soğanı kestane püresinin üzerine ilave edilir.












Dama Pilav ve Kırmızı Meyve Sos
4-6 kişilik
· 1 bardak yasemin pirinç
· 1 1/2 bardak su
· 1 yemek kaşığı tereyağı
· 1 çay kaşığı tuz
·  
· 1 bardak siyah pirinç
· 1 1/2 bardak su
· 1 yemek kaşığı tereyağı
· 1 çay kaşığı tuz
·  
· 150 g taze veya donmuş böğürtlen
· 1 adet ayıklanmış nar
· 1 yemek kaşığı tereyağı
1/ Beyaz pirinç yıkanır.
2/ Tencereye su, tereyağı, tuz konur, kaynayınca yıkanmış pirinç ilave edilir. Orta ateşte, kapak kapalı olarak 10-12 dakika pişirilir.
3/ Siyah pirinç aynı şekilde hazırlanır.
4/ Böğürtlen, nar ve tereyağı birlikte sotelenerek sos kıvamına getirilir.
5/ Hazırlanan pirinçler arzu edilen şekilde, kalıpla veya elle şekillendirerek dizilir.
6/ Hazırlanan şekilli pilav, sıcak fırında ısıtılarak, sos ile servis edilir. 












Fırında Hindi

10 - 15 kişilik
Hazırlama süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 4 - 7 kg arası 3 - 3 ½ saat
8 - 10 kg arası 3 ½ - 4 saat
11 - 13 kg arası 4 - 4 ½ saat
· 1 hindi
· 1 paket / 250 g tereyağı
· 2 portakal
· 2 yemek kaşığı tuz
· 2 yemek kaşığı taze çekilmiş karabiber
· ½ paket / demet taze kekik
· ½ paket / demet taze biberiye
· 3 çubuk tarçın
· 4 - 5 adet karanfil

Portakallı sos:
· 2 portakal rendesi ve suyu
· 1 ölçü bardak / 150 ml krema
· 2 yemek kaşığı portakal likörü

1/ Temizlenmiş hindi yıkanır.
2/ Hindinin göğüs derisi yırtmadan  kaldırarak yumuşak tereyağın yarısı elle sürülür.
3/ Hindinin içerisine, çatalla delinmiş 1 adet portakal, tarçın çubukları, karanfil, biberiye, kekik, tuz ve biberin yarısı konur.
4/ Hindi, hindi tenceresine veya pişirme  torbasına yerleştirilir. Tereyağın kalanı eritilir, ikinci portakalın suyu sıkılır, kalan tuz ve biber karıştırılır, tümü hindiye sürülür.
5/ 175° ısıtılmış fırında hindinin büyüklüğüne göre pişirilir.
6/ Hindi piştikten sonra, tencere veya torbada biriken sos ufak bir tencereye alınır, 2 portakal rendesi ve suyu, krema, likör ilave edilir. Çırparak 2 - 3 dakika pişirilir. Gerekirse tuz, biber ilave edilir.













Süprizli Balkabağı
10 - 12 kişilik
Hazırlama süresi: 45 dakika
Pişirme süresi: 3 saat
· 1 balkabağı + ½ ölçü bardak / 75 g toz şeker
· 1 kg elma
· 1 kg armut
· 1 kg ayva
· 3 ölçü bardak / 450 g toz şeker
· 125 g tereyağı
· 1 ölçü bardak / 150 ml su
· 1 ölçü bardak / 90 g ceviz
· 1 ölçü bardak / 90 g fındık
· 1 ölçü bardak / 90 g siyah kuru üzüm
· 1 - 2 tatlı kaşığı tarçın
· 6 - 7 adet çubuk tarçın
· Krema

1/ Kabağın tepesi kapak şeklinde kesilir, içi temizlenir, içine ½ ölçü bardak şeker konur, 180 derece ısıtılmış fırında kabağın büyüklüğüne göre 2-3 saat pişirilir. (gerekirse etrafına alüminyum folyo sarılır).
2/ Şeker, tereyağı ve su ile karamel yapılır.
3/ Meyveler büyüklüklerine göre 8-10 dilime bölünür, büyük ve derin bir tavada karamel ilave edilerek pişirilir.
4/ Ceviz, fındık, üzüm, tarçın, çubuk tarçın ilave edilir.
5/ Pişmiş meyveler kabağın içerisine konur, yanında krema ile servis yapılır.

Püf noktası: Elma, ayva ve armut ayrı ayrı pişirilirse pişirme ayarlarını kontrol etmek daha kolay olacaktır.

Hiç yorum yok: