Şeftalili Crumble
6 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 40 dakika
Hamur
- 3 ölçü / 300 g un
- 1 ölçü / 150 g toz şeker
- 1 tutam tarçın
- 1 paket vanilya
- 200 g soğuk tereyağı
- 4 - 5 adet şeftali
- 2 - 3 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 2 - 3 yemek kaşığı kuru üzüm
- 1 yemek kaşığı un
1/ Şeftaliler yıkanır, kabuklu veya kabuksuz olarak küp şeklinde doğranır.
2/ Toz şeker, un, tarçın, üzüm ilave edilerek, firına girecek 30 – 35 cm’lik oval veya yuvarlak bir kaba konur.
3/ Hamur için; Un, şeker, tarçın ve vanilya karıştırılır, soğuk tereyağı ile elde ovuşturarak veya çatalla irili ufaklı top top hamur haline getirilir, şeftalilerin üzerine serpilerek tümü kaplanır.
4/ 180 derece ısıtılmış fırında 40– 45 dakika, hamur kızarana kadar pişirilir.
5/ Krema veya vanilyalı dondurma ile servis edilir.
Şeftalili Tartölet
20 - 30 tartölet için
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 5 dakika
Vanilyalı Krema
- 250 ml süt
- 3 yumurta sarısı
- 4 yemek kaşığı toz şeker
- 1 paket vanilya
- 1 yemek kaşığı mısır nişastası
- 20 - 30 adet tartölet
- 2 şeftali
- 2 yemek kaşığı kayısı marmelatı
2/ Yumurta sarıları şeker ile rengi açılana kadar çırpılır, un ve mısır nişatsı ilave edilir, karıştırılır.
3/ Sıcak süt yumurta sarılarının üzerine dökülür, çırpılır, tekrar tencereye alınır, sürekli karıştırarak kaynatılır, 1 dakika pişirilir. Soğumaya bırakılır.
4/ Hazır tartöletlere soğuyan krema konur, taze şeftali soyulur, ufak doğranır, kremanın üzerine yerleştirilir. Kayısı reçeli veya marmelatı sürülerek servis yapılır.
Şeftalili Tarte Tatin
4 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 25 dakika
- 4 adet
- 1 ölçü / 150 g toz şeker
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 2 x 1/3 ölçü / 100 ml su
- 4 parça donmuş milföy hamuru
1/ Şeftaliler soyulur, ikiye bölünür
2/ Şeker, tereyağı ve su ufak bir tencerede orta ateşte güzel bir
karamel rengi alana kadar pişirilir. Karamel rengi oluşana kadar kaşıkla
karıştırılmaz, tencere hafifçe sallanır.
3/ Karamel hazır olunca fırına girebilir tek
kişilik tart kalıplarına dökülür, üzerine şeftaliler dizilir.
4/ Şeftalilerin üzerine oda sıcaklığında yumuşatılmış birer
milföy hamuru kapatılır, fazla kabarmaması için çatalla delikler açılır.
5/ 180 derece ıstılmış fırında 20 – 25 dakika
(milföyler kızarana kadar) pişirilir.
6/ Fırın eldiveni ile tutarak çıkartılır,
kalıbın üzerine servis edilecek tabak kapatılır, yine eldivenle tutarak ters
çevrilir.
Şeftalili Shortcake
10 - 12 adet için
Hazırlama süresi: 15 dakika
Toplam pişirme süresi: 20 dakika
- 2 - 3 şeftali
- 1 - 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
Kurabiyeler hamuru:
- 250 g un
- 1 - 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 paket kabartma tozu
- 100 g soğuk tereyağı
- 1 fiske tuz
- 3 - 4 kaşık krema
1/ Şeftaliler yıkanır, soyulur, ufak doğranır.
2/ Tereyağı ve şeker ile 5 - 10 dakika kısık
ateşte pişirilir.
3/ Kurabiye hamurunu hazırlamak için tereyağı
ufak ufak doğranır, robota tereyağı, un, kabartma tozu ve tuz konur
mikserde kısa çalıştırmalarla iri parçalı bir
hamur elde edilir. Krema ilave edilir, tekrar kısa çalıştırmalar ile hamur
çevrilir. Gerekirse krema ilave edilebilir.
4/ Pişirme kağıdı konmuş tepsiye iri parçalar
şeklinde dizilir.
5/ 190 dereceısıtılmış fırında 11 - 12 dakika pişirilir.
6/ Kurabiyeler ortadan ikiye kesilir, araya
şeftali konur, üst parçası kapatılarak servis edilir.
Ballı & Tarçınlı Şeftali Kompostosu
4 kişilik
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 15 - 20 dakika
- 4 adet şeftali
- 2 yemek kaşığı bal
- 1/2 lt elma suyu
- 1 adet çubuk vanilya veya 1 paket vanilya
- 4 adet çubuk tarçın
- 4 - 5 adet karanfil
- 2 - 3 adet yıldız anason
1/ Şeftaliler soyulur, ikiye bölünür.
2/ Elma suyu, bal, vanilya, tarçın, yıldız
anason, karanfil ve şeftaliler kısık ateşte 15 - 20 dakika, şeftaliler
yumuşayana kadar pişirilir. Soğuk olarak servis edilir.
1 yorum:
Elif hanım ne güzel görüntüler bunlar..ellerine sağlık.. şeftalilerin en güzel zamanı..değerlendirmek lazım..sevgiler..
Yorum Gönder