All Decor Ağustos 2012













Şeftalili Crumble
6 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 40 dakika

Hamur
  • 3 ölçü / 300 g un
  • 1 ölçü / 150 g toz şeker
  • 1 tutam tarçın
  • 1 paket vanilya
  • 200 g soğuk tereyağı
İçi
  • 4 - 5 adet şeftali
  • 2 - 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı  kaşığı tarçın
  • 2 - 3  yemek kaşığı kuru üzüm
  • 1 yemek kaşığı un

1/ Şeftaliler yıkanır, kabuklu  veya kabuksuz olarak küp şeklinde doğranır.
2/ Toz şeker, un, tarçın, üzüm ilave edilerek, firına girecek 30 – 35 cm’lik oval veya yuvarlak bir kaba konur.
3/ Hamur için; Un, şeker, tarçın ve vanilya karıştırılır, soğuk tereyağı ile elde ovuşturarak veya çatalla irili ufaklı top top hamur haline getirilir, şeftalilerin üzerine serpilerek tümü kaplanır.
4/ 180 derece ısıtılmış fırında 40– 45 dakika, hamur kızarana kadar pişirilir.
5/ Krema veya vanilyalı dondurma ile servis edilir.














Şeftalili Tartölet
20 - 30 tartölet için
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 5 dakika

Vanilyalı Krema
  • 250 ml süt
  • 3 yumurta sarısı
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 20 - 30 adet tartölet
  • 2 şeftali
  • 2 yemek kaşığı kayısı marmelatı
1/ Süt vanilya ile ısıtılır.
2/ Yumurta sarıları şeker ile rengi açılana kadar çırpılır, un ve mısır nişatsı ilave edilir, karıştırılır.
3/ Sıcak süt yumurta sarılarının üzerine dökülür, çırpılır, tekrar tencereye alınır, sürekli karıştırarak kaynatılır, 1 dakika pişirilir. Soğumaya bırakılır.
4/
Hazır tartöletlere soğuyan krema konur, taze şeftali soyulur, ufak doğranır, kremanın üzerine yerleştirilir. Kayısı reçeli veya marmelatı sürülerek servis yapılır.














Şeftalili Tarte Tatin
4 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 25 dakika
  • 4 adet
  • 1 ölçü / 150 g toz şeker
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 x 1/3 ölçü / 100 ml su
  • 4 parça donmuş milföy hamuru

1/ Şeftaliler soyulur, ikiye bölünür
2/ Şeker, tereyağı ve  su ufak bir tencerede orta ateşte güzel bir karamel rengi alana kadar pişirilir. Karamel rengi oluşana kadar kaşıkla karıştırılmaz, tencere hafifçe sallanır.
3/ Karamel hazır olunca fırına girebilir tek kişilik tart kalıplarına dökülür, üzerine şeftaliler dizilir.
4/ Şeftalilerin  üzerine oda sıcaklığında yumuşatılmış birer milföy hamuru kapatılır, fazla kabarmaması için çatalla delikler açılır.
5/ 180 derece ıstılmış fırında 20 – 25 dakika (milföyler kızarana kadar) pişirilir.

6/ Fırın eldiveni ile tutarak çıkartılır, kalıbın üzerine servis edilecek tabak kapatılır, yine eldivenle tutarak ters çevrilir.













Şeftalili Shortcake

10 - 12 adet için
Hazırlama süresi: 15 dakika
Toplam pişirme süresi: 20 dakika
  • 2 - 3 şeftali
  • 1 - 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı

Kurabiyeler hamuru:
  • 250 g un
  • 1 - 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 100 g soğuk tereyağı
  • 1 fiske tuz
  • 3 - 4 kaşık krema

1/ Şeftaliler yıkanır, soyulur, ufak doğranır.
2/ Tereyağı ve şeker ile 5 - 10 dakika kısık ateşte pişirilir.
3/ Kurabiye hamurunu hazırlamak için tereyağı ufak ufak doğranır, robota tereyağı, un, kabartma tozu ve tuz konur
mikserde kısa çalıştırmalarla iri parçalı bir hamur elde edilir. Krema ilave edilir, tekrar kısa çalıştırmalar ile hamur çevrilir. Gerekirse krema ilave edilebilir.
4/ Pişirme kağıdı konmuş tepsiye iri parçalar şeklinde dizilir.
5/ 190 dereceısıtılmış fırında  11 - 12 dakika pişirilir.

6/ Kurabiyeler ortadan ikiye kesilir, araya şeftali konur, üst parçası kapatılarak servis edilir.













Ballı & Tarçınlı Şeftali Kompostosu

4 kişilik
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 15 - 20 dakika
  • 4 adet şeftali
  • 2 yemek kaşığı bal
  • 1/2 lt elma suyu
  • 1 adet çubuk vanilya veya 1 paket vanilya
  • 4 adet çubuk tarçın
  • 4 - 5 adet karanfil
  • 2 - 3 adet yıldız anason

1/ Şeftaliler soyulur, ikiye bölünür.

2/ Elma suyu, bal, vanilya, tarçın, yıldız anason, karanfil ve şeftaliler kısık ateşte 15 - 20 dakika, şeftaliler yumuşayana kadar pişirilir. Soğuk olarak servis edilir.



1 yorum:

Nurşen Aksoy dedi ki...

Elif hanım ne güzel görüntüler bunlar..ellerine sağlık.. şeftalilerin en güzel zamanı..değerlendirmek lazım..sevgiler..