Fırında hindi













10 - 15 kişilik
Hazırlama süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 4 - 7 kg arası 3 - 3 ½ saat
8 - 10 kg arası 3 ½ - 4 saat
11 - 13 kg arası 4 - 4 ½ saat
  • 1 hindi
  • 1 paket / 250 g tereyağı
  • 2 portakal
  • 2 yemek kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı taze çekilmiş karabiber
  • ½ paket / demet taze kekik
  • ½ paket / demet taze biberiye
  • 3 çubuk tarçın
  • 4 - 5 adet karanfil
Portakallı sos:
  • 2 portakal rendesi ve suyu
  • 1 ölçü bardak / 150 ml krema
  • 2 yemek kaşığı portakal likörü
1/ Temizlenmiş hindi yıkanır.
2/ Hindinin göğüs derisi yırtmadan  kaldırarak yumuşak tereyağın yarısı elle sürülür.
3/ Hindinin içerisine, çatalla delinmiş 1 adet portakal, tarçın çubukları, karanfil, biberiye, kekik, tuz ve biberin yarısı konur.
4/ Hindi, hindi tenceresine veya pişirme  torbasına yerleştirilir. Tereyağın kalanı eritilir, ikinci portakalın suyu sıkılır, kalan tuz ve biber karıştırılır, tümü hindiye sürülür.
5/ 175° ısıtılmış fırında hindinin büyüklüğüne göre pişirilir.
6/ Hindi piştikten sonra, tencere veya torbada biriken sos ufak bir tencereye alınır, 2 portakal rendesi ve suyu, krema, likör ilave edilir. Çırparak 2 - 3 dakika pişirilir. Gerekirse tuz, biber ilave edilir.

Tariflerin devamını Elif Edes Tapan'ın 'Yeni Evliler için Misafir Sofraları' kitabında bulabilirsiniz... 

0 yorum: