All Decor Ocak, 2011 Fotoğraf: Kerim Ayhan Yanık |
Kuru Erikli Et
4 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 1 saat
- 600 - 800 g kuş başı doğranmış dana veya kuzu eti (kol,but olabilir)
- 1 çay kaşığı toz zencefil
- 1 çay kaşığı toz tarçın
- 1/2 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı pul biber
- 2 - 3 adet karanfil
- 2 - 3 adet çubuk tarçın
- 15 - 20 adet kuru erik
- 1 1/2 ölçü bardak / 225 ml sıcak su
- 1 soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 limon suyu ve rendesi
- 2 yemek kaşığı bal
- 1 - 2 tutam tuz
- 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
1/ Zencefil, toz tarçın, kimyon, karanfil, pul biber karıştırılır. Kuş başı doğranmış etler karışımla ovulur.
2/ Erikler sıcak suya konur.
3/ Soğan ince halka doğranır, sarımsak ezilir. Orta ateşte zeytinyağında yumuşayana kadar, 5 dakika pişirilir. Etler ilave edilir, 2 - 3 dakika sotelenir.
4/ Bal, erikleri suyu, limon suyu, limon rendesi ve tuz ilave edilerek kaynatılır. Erikler, tarçın çubukları ilave edilir.
5/ 170 derece ısıtılmış fırında 1 saat pişirilir.
6/ Karabiber ve gerekiyorsa tuz ilave edilerek servis yapılır.
Elma Crumble
4 - 6 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 40 dakika
Hamur:
- 3 ölçü / 300 g un
- 1 ölçü / 150 g toz şeker
- 1 tutam tarçın
- 1 paket vanilya
- 200 g soğuk tereyağı
- 4 - 5 adet orta boy sulu elma
- 1/3 ölçü / 50 g toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 2 - 3 yemek kaşığı kuru üzüm
2/ Toz şeker, un, tarçın, üzüm ilave edilerek, fırına girecek 30 - 35 cm'lik oval veya yuvarlak bir kaba konur.
3/ Hamur için; un, şeker, tarçın veya vanilya karıştırılır, soğuk tereyağı ile elde ovuşturarak veya çatalla irili ufaklı top top hamur haline getirilir, elmaların üzerine serpilerek tümü kaplanır.
4/ 180 derece ısıtılmış fırında 40 - 45 dakika, hamur kızarana kadar, pişirilir.
5/ Krema veya vanilyalı dondurma ile servis edilir.
Chef'in önerisi: Çilek, frambuaz, böğürtlen, şeftali, kayısı ile de yapılabilir. Sulu meyveler ile yapıldığında, meyvelere 1 yemek kaşığı un ilave edilmeli.
Portakal ve
greyfurtlu salata
4 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
- 1 paket hazır salata (mesklün veya akdeniz yeşillikleri)
- 1 portakal
- 1 greyfurt
- 50 g tuzsuz kaju fıstığı
- 1 yemek kaşığı bal
Sos:
- ½ ölçü / 75 ml zeytinyağı
- 1 portakal suyu ve kabuğunun rendesi
- 1 çay kaşığı bal
- 1 tutam tuz
- 1 tutam karabiber
1/
Salata yıkanır, kurulanır.
2/
Portakal ve greyfurt soyulur, ince derileri kesilerek dilimlenir.
3/
Kaju fıstıkları tavada 1 dakika sotelenir, bal ilave edilir, tamamı kaplanacak
şekilde karıştırılır. Ateşten alınır.
3/
Sos malzemeleri çırpılarak hazırlanır.
4/
Salata servis tabağına alınır, sos ile karıştırılır. Portakal, greyfurt
dilimleri ve kaju fıstıkları ilave edilir.
Kremalı pırasa
çorbası
6 kişilik
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 40 dakika
- 6 pırasa
- 2 büyük boy patates
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 litre su
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
- 3 yemek kaşığı krema
1/ Pırasaların yeşil bölümlerinin uçları kesilip atılır. Kalan
pırasalar 5cm.lik parçalara
bölünerek uzunlamasına ortasından
kesilir, yıkanır ve ince uzun doğranır.
Bu kesime “jülyen” kesim denir.
2/ Pırasalar tencerede
tereyağı ile biraz sotelenir.
3/ Soyulmuş ve kuşbaşı doğranmış patatesler eklenir.
4/ Su ve tuz ilave edilir,
kapak kapalı olarak 40 dakika kısık ateşte pişirilir.
5/ Mikserden geçirilerek püre haline getirilir, krema ve karabiber
ilave edilerek servis edilir.
Püf noktası: Çorba koyu olursa sıcak su ilave edilebilir.
Çaylar
ASORTEA bitki çay çeşitleri yeşil çaylar,bitki
çayları,beyaz çay ve çiçek açan çay çeşitlerinden oluşuyor.
Asortea bitki çaylarını servis ederken şeker
kullanılmamalı, gerekiyorsa balla tatlandırılabilir.
Kırmızı Yasemin Çayı (Thousand red jasmine tea)
Kırmızı yasemin
çayının yaprakları elle toplanıp dikiliyor.
Özünde yeşil çay olan bu çay sakinleştirici özelliğe
sahip, akşamları içilmesi tavsiye ediliyor.
Kapalı çiçek şekilndeki çaydan 1 adet demliğe veya
bardağa konur, kaynamaya yakın su ilave edilir, çiçek tamamen açıldığında
içilmeye hazır olur.
Kırmızı Orman Meyveleri Çayı (Red forest fruit tea)
Kırmızı orman meyvelerinden oluşan bu çay
yabanmersini, dağ çileği, kuşburnunu içeriyor.
Meyveleri yenebiliyor. Yüksek oranda C vitamini
içeren, antioksidan özelliğe sahip bir bitki çayı.
Ice tea olarak
hazırlanabiliyor.
Demliğe 1 tatlı kaşığı çay konur, kaynamaya yakın su
ilave edildikten sonra 5 – 7 dakika demlenerek içilir.
0 yorum:
Yorum Gönder