All Decor Ocak 2010













All Decor Ocak, 2011
Fotoğraf: Kerim Ayhan Yanık














Kuru Erikli Et
4 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 1 saat
  • 600 - 800 g kuş başı doğranmış dana veya kuzu eti (kol,but olabilir)
  • 1 çay kaşığı toz zencefil
  • 1 çay kaşığı toz tarçın
  • 1/2 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 2 - 3 adet karanfil
  • 2 - 3 adet çubuk tarçın
  • 15 - 20 adet kuru erik
  • 1 1/2 ölçü bardak / 225 ml sıcak su
  • 1 soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 limon suyu ve rendesi
  • 2 yemek kaşığı bal
  • 1 - 2 tutam tuz
  • 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber

1/ Zencefil, toz tarçın, kimyon, karanfil, pul biber karıştırılır. Kuş başı doğranmış etler karışımla ovulur.
2/ Erikler sıcak suya konur.
3/ Soğan ince halka doğranır, sarımsak ezilir. Orta ateşte zeytinyağında yumuşayana kadar, 5 dakika pişirilir. Etler ilave edilir, 2 - 3 dakika sotelenir.
4/ Bal, erikleri suyu, limon suyu, limon rendesi ve tuz ilave edilerek kaynatılır. Erikler, tarçın çubukları ilave edilir.
5/ 170 derece ısıtılmış fırında 1 saat pişirilir.
6/ Karabiber ve gerekiyorsa tuz ilave edilerek servis yapılır.















Elma Crumble 
4 - 6 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 40 dakika

Hamur:
  • 3 ölçü / 300 g un
  • 1 ölçü / 150 g toz şeker
  • 1 tutam tarçın
  • 1 paket vanilya
  • 200 g soğuk tereyağı
İçi:
  • 4 - 5 adet orta boy sulu elma
  • 1/3 ölçü / 50 g toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 2 - 3 yemek kaşığı kuru üzüm
1/ Elmalar yıkanır, kabuklu veya kabuksuz olarak küp şeklinde doğranır.
2/ Toz şeker, un, tarçın, üzüm ilave edilerek, fırına girecek 30 - 35 cm'lik oval veya yuvarlak bir kaba konur.
3/ Hamur için; un, şeker, tarçın veya vanilya karıştırılır, soğuk tereyağı ile elde ovuşturarak veya çatalla irili ufaklı top top hamur haline getirilir, elmaların üzerine serpilerek tümü kaplanır.
4/ 180 derece ısıtılmış fırında 40 - 45 dakika, hamur kızarana kadar, pişirilir.
5/ Krema veya vanilyalı dondurma ile servis edilir.


Chef'in önerisi: Çilek, frambuaz, böğürtlen, şeftali, kayısı ile de yapılabilir. Sulu meyveler ile yapıldığında, meyvelere 1 yemek kaşığı un ilave edilmeli.














Portakal ve greyfurtlu salata

4 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
  • 1 paket hazır salata (mesklün veya akdeniz yeşillikleri)
  • 1 portakal
  • 1 greyfurt
  • 50 g tuzsuz kaju fıstığı
  • 1 yemek kaşığı bal 

Sos:
  • ½  ölçü / 75 ml zeytinyağı
  • 1 portakal suyu ve kabuğunun rendesi
  • 1 çay kaşığı bal
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam karabiber


1/ Salata yıkanır, kurulanır.
2/ Portakal ve greyfurt soyulur, ince derileri kesilerek dilimlenir.
3/ Kaju fıstıkları tavada 1 dakika sotelenir, bal ilave edilir, tamamı kaplanacak şekilde karıştırılır. Ateşten alınır.
3/ Sos malzemeleri çırpılarak hazırlanır.

4/ Salata servis tabağına alınır, sos ile karıştırılır. Portakal, greyfurt dilimleri ve kaju fıstıkları ilave edilir.














Kremalı pırasa çorbası

6 kişilik
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 40 dakika 
  • 6 pırasa
  • 2 büyük boy patates
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 litre su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
  • 3 yemek kaşığı krema

1/ Pırasaların yeşil bölümlerinin uçları kesilip atılır. Kalan pırasalar  5cm.lik parçalara bölünerek  uzunlamasına ortasından kesilir, yıkanır ve  ince uzun doğranır. Bu kesime “jülyen” kesim denir.
2/  Pırasalar tencerede tereyağı ile  biraz sotelenir.
3/ Soyulmuş ve kuşbaşı doğranmış patatesler eklenir.
4/ Su ve  tuz ilave edilir, kapak kapalı olarak 40 dakika kısık ateşte pişirilir.
5/ Mikserden geçirilerek püre haline getirilir, krema ve karabiber ilave edilerek servis edilir.


Püf noktası: Çorba koyu olursa sıcak su ilave edilebilir.














Çaylar

ASORTEA bitki çay çeşitleri yeşil çaylar,bitki çayları,beyaz çay ve çiçek açan çay çeşitlerinden oluşuyor.
Asortea bitki çaylarını servis ederken şeker kullanılmamalı, gerekiyorsa balla tatlandırılabilir.

Kırmızı Yasemin Çayı (Thousand red jasmine tea)

Kırmızı yasemin  çayının yaprakları elle toplanıp dikiliyor.
Özünde yeşil çay olan bu çay sakinleştirici özelliğe sahip, akşamları içilmesi tavsiye ediliyor.

Kapalı çiçek şekilndeki çaydan 1 adet demliğe veya bardağa konur, kaynamaya yakın su ilave edilir, çiçek tamamen açıldığında içilmeye hazır olur.

Kırmızı Orman Meyveleri Çayı (Red forest fruit tea)

Kırmızı orman meyvelerinden oluşan bu çay yabanmersini, dağ çileği, kuşburnunu içeriyor.
Meyveleri yenebiliyor. Yüksek oranda C vitamini içeren, antioksidan özelliğe sahip bir bitki çayı.
Ice tea olarak hazırlanabiliyor.

Demliğe 1 tatlı kaşığı çay konur, kaynamaya yakın su ilave edildikten sonra 5 – 7 dakika demlenerek içilir.


Hiç yorum yok: