Merano

Merano, Italya’nın kuzey doğusunda, Avusturya sınırına yakın, Güney Tyrol bölgesinde, Bolzano şehrine bağlı 35 – 40 bin kişinin yaşadığı, Italyanca’dan çok Almanca’nın konuşulduğu şirin, küçük bir yerleşim yeri.

Merano küçücük bir yerleşim yeri ancak burada yapılacak, görülecek çok şey var.

Alman ve Italyan’ların tatil noktalarının başında gelen Merano özellikle açık hava sporlarını ve aktivitelerini sevenler için biçilmiş kaftan.
Merano Italyan’da ki elma üretiminin büyük bölümünün yapıldığı bölge. Ayrıca kestane ve orkide yetiştiriliyor.

İki yanında yükselen dağlara çıkıldığında ağaçlarla kaplı bu muhteşem vadinin manzarasına doyum olmuyor.

Merano’ya “Henri Chenot” kliniğinde detox yapmak amacı ile gittik. Eski ve çok güzel bir bina olan “Palace Hotel” de yer alan klinikte çeşitli programlar öneriliyor. En doğrusu 1 hafta kalmak. Bölgeye yakın oturanlar sadece hafta sonu için bile geliyorlar.

Müthiş bir sağlık ekibi bulunan klinikte önce gerekli testler yapılıyor ve sonuçlara göre herkese uygun beslenme, spa ve spor programı belirleniyor.

Şehir ve bölge yürüyüşler yapmaya çok uygun, dolayısı ile spor salonu yerine tüm spor faaliyetlerini dışarıda yapmayı tercih ettik.

Detox programında olduğumuz için bölgenin meşhur şarküterilerini, elmalı turtalarını, vs. tadamadık.

Restoranlarını deneyemedik, ancak cafe’lerini dolaştık.

Dönüşe yaklaştığımızda şarküteri ve marketleri ziyaret edip eve getireceğimiz alışverişleri yapmak zevkli olduğu kadar ızdıraplıda oldu doğrusu.

Klinikte günlük hayat oldukça yoğun geçiyor. Kahvaltı, terapiler, öğle yemeği, doktorlarla görüşmeler derken günü büyük bölümü bitmiş oluyor. Akşamüstü Merano sokaklarında dolaşıp, üşüdükçe cafe’lere girip çay ve sıcak elma suyu içmek detox programını bozmadan yapılabilecek keyifli aktivitelerden. Ayrıca dağlarda yapılacak yürüyüşler, yakın şehirlere yapılacak geziler ile akşam yemeğine zor yetişiliyor.

Gündüz bornozla gezilebilen otelde akşam yemeğinde herkes özenli hazırlanıyor. Günlük değişen menüler kahvaltı sofrasında bulunuyor. İçecek olarak su, limonlu su, elma sirkeli su ve çay ikram ediliyor, yemekler son derece sağlıklı bir o kadarda lezzetli.
Akşamları sağlıklı beslenme ve Çin felsefesine dayalı konferanslar, barda canlı müzik, satranç, tavla, scrabble derken uyku saati geliveriyor.

“Meran 2000” Merano’nun kayak merkezi. İster kayak yapmak için ister dağda yürüyüşe çıkmak için çok keyifli bir yer. Türkiye’den oraya kadar sadece kayak yapma amaçlı gidilecek büyüklükte değil. Ancak Merano’ya yolunuz düşerse en azından uzun ve güzel bir yürüyüş için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir nokta.

Merano’lu rehberimiz, Italyan milli kayak takımı kayakçısı Thea

ile dağlarda 3 gün uzun ve çok keyifli yürüyüşler yaptık. Böylece hem bölgeyi yukarıdan görmek hemde lokal bir kimseden pek çok farklı bilgi edinme imkanımız oldu.

S. Vigilo’ya teleferikle çıkılıyor, bu noktda sadece ahşap ve taş kullanılarak yapılmış Vigilius oteli bulunmakta. Detox programında olmayanlar için çok cazip bir barı ve restoranı olan otel ziyarete değer.

Buradan yukarıya ise telesiej ile çıkmak mümkün. Yukarılarda tek tük evler var. Buralarda nasıl oturulduğunu merak edip Thea’ya sorduk; çoğunlukla tatillerde kullanıldığını ve burada yaşayanların senede iki kere araba ile evlerine çıkmaya izinleri olduğunu, bunun dışında saabah 10’a kadar veya akşam 5’ten sonra snowmobile ile gelip gidebildiklerini anlttı.

Trauttmansdorff Bahçeleri, lavantadan, zeytine pek çok değişik ağacın bulunduğu, neredeyse tüm dünya bitkilerini barındıran 80 bahçesi olan nefes kesen, mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer.

Merano’nun termal havuzu da çokça ziyaret edilen yerlerden biri.

Yarım saat mesafede Bolzano bir aksamüstü şehir içi yürüyüşü için iyi bir seçim.

Merano’ya Verona (Italya) veya Insburg’a (Avusturya) uçakla ordan sonra araba ile ulaşılabilir.

Verona’dan gitmeyi düşünürseniz, bizim gibi 10 günlük bir detox programı öncesi güzel bir yemek yemeyi isteyebilirsiniz. Bu durumda; Ristorante Greppia’yı planınıza dahil edebilirsiniz. Şarap listesine bakmayı ihmal etmeyin derim.

1 yorum:

Baharito blog dedi ki...

Keske tarih de yazsaniz ne kadar guncel oldugunu anlamak adina bu arad cok gsl bir post sevgiler :)