Sevgililer Günü


Tam yılbaşı telaşından çıkmış, yemekti hediyeydi, çocuğu okulda olanlar için sömestr tatili derkenbir bakmışınız ki Şubat ayı gelmiş, “sevgililer günü” tüm ihtişamı ve beklentileriyle kapınıza dayanmış.

Çiçeklerden, boy boy ayıcıklara, iç çamaşırlarından, parfüme, mücevhere hatta araba, ev ve daha neler nelere varan öneriler, sevdiğinize sevdiğinizi ispatlamanız için gözünüze sokuluyor. Kaçmak mümkün mü? Kafanızı nereye çevirseniz bir sevgililer günü reklamı...
Gittikçe daha fazla ticarete dökülen bu naif güne biraz haksızlık oluyor bence. Özünde sevginin, sevgiyi göstermenin çok önemli olduğu bugün bir çok kişinin kabusu oluverdi. En özel ve farklı hediyeyi bulma baskısından, sevgilisi olmayanları teselli için ortaya atılan indirimlere 14 Şubat sevgi günü oluyor stres günü. 

Sevgiye en çok ihtiyaç olan zamanlardan geçtiğimizi düşünüyorum. Hayatın karmaşası, koşuşturması ve zorlukları arasında bazen böyle günler küçük bir mola oluyor. Sevildiğini bilmek her zaman yetmiyor, ufak tefek de olsa yapılan bir jest insana iyi geliyor.

Bu blog mutfak üzerine olduğu için elbette sevgililer gününde sevdiklerinizi şımartmak için benim önerim pratik, lezzetli ve kolay tarifler olacak. Bu tariflerle 14 Şubat’ta mükellef bir kahvaltı ya da çay sofrası kurabilir, güzel bir akşam yemeği hazırlayabilirsiniz. Bir de naçizane önerim bütün bunların sadece “sevgili”ye özel diye düşünmeyin. Annenize, babaannenize, yeğeninize ve tabii tüm sevdiklerinizle “sevgi” gününüzü kutlayın. Mesela Oreolu Pembe Kurabiyeleri güzelce paketleyip götürün onlara.

Sevginin çoğaldığı, sevmenin ve sevilmenin keyfini çıkaracağınız günler dilerim.

Not: Yukarıdaki resimler Sofra Dergisi Şubat sayısı için yaptığımız çekimden. Resimdeki masada gördüğünüz lezzetlerin tariflerini dergide bulabilirsiniz.


Kahvaltı Menüsü


Her zamanki kahvaltı sofranıza sadece kalp şeklindeki kalıplarla ufak dokunuşlarda bulunabilirsiniz.

Kalpli kalıpla şekillendireceğiniz yumurtayı ister tek başına ister kızarmış bir dilim ekmek üzerinde servis edebilirsiniz. 

Bu sofraya sevdiğiniz reçeller, bir iki çeşit peynir, renkli küçük çeri domatesler, taze sıkılmış meyve suyu eşlik edebilir. Menü tamamen sevdiğinizin sevdiklerine ve sizin yaratıcılığınıza kalmış. Ben farklı olarak bir börek ve kurabiye ekliyorum bu kahvaltıya. Onların tarifleri de aşağıda.

Ispanaklı Kalp Milföy

4 kişilik

Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 15 + 20 dakika



8 adet hazır milföy hamuru

4 yemek kaşığı kavrulmuş ıspanak pırasa karışımı

1 yumurta sarısı

Çörek otu

1/ 1/2 demet Ispanak ve 1 pırasa yıkanır, doğranır. 1 tatlı kaşığı tereyağı ile kavrulur, tuz, biber ilave edilir.

2/ 4 adet milföy hamurunun ortasına ıspanaklı karışım konur. Etraflarına yumurta sarısı sürülür, ikinci milföyler kapatılır.

3/ Kalp kalıp ile kesilir, çatalla etrafları bastırılır. Yumurta sarısı sürülür, çörek otu serpilir.

4/ 180 derece ısıtılmış fırında 15-20 dakika, kızarana kadar pişirilir.


Vanilyalı & Kakaolu Sandviç Kurabiye

6 - 8 kişilik

Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 10 – 12 dakika


250 g un

1 çay kaşığı kabartma tozu

125 g tereyağı

1 paket / 5 g vanilya

1 hafif çırpılmış yumurta

120 g pudra şekeri

2 yemek kaşığı kakao + 1 yemek kaşığı süt

1/ Un ve kabartma tozu birlikte elenir ve havuz yapılır.

2/ Yumuşak yağ, elenmiş pudra şekeri, vanilya, yumurtalar karıştırılır, hamur yapılır.

3/ Kakaolu kurabiyeler için hamur ikiye ayrılır, yarısına kakao ve süt ilave edilerek birlikte yoğrulur.

3/ Hamurlar alüminyum folyo ile sarılır, yarım saat buzdolabında bekletilir.

4/ Unlu tezgahta merdane ile açılan hamur, istenilen formlardaki kurabiye kesicileri ile kesilir.

5/ Pişirme kağıdı kaplı tepsiye dizilir, 180 derece ısıtılmış fırında 10 – 12 dakika pişirilir.

6/ Kurabiyeler aralarına nutella veya fındık kreması sürülerek sandviç yapılarak servis edilirler.


Oreolu Pembe Kurabiye

15-20 adet

Hazırlama süresi: 15 dakika
Bekleme süresi: 1 saat
Pişirme süresi: 10 dakika


120 g krem peynir veya labne

100 g tereyağı

75 g şeker

150 g un

5-6 damla pembe gıda boyası

15-20 adet oreo kurabiye


1/ Peynir, tereyağı, şeker çırpılır. Gıda boyası ilave edilir.

2/ Un ilave edilir, karıştırılır. Oreolar irili ufaklı kırılarak eklenir.

3/ Hazırlanan hamur üzeri kapatılarak 1 saat dolapta bekletilir.

4/ Pişirme kağıdı kaplanmış tepsiye mesafeli olacak şekilde 1 dolu yemek kaşığı büyüklüğünde parçalar halinde konur.

5/ 180 derece ısıtılmış fırında 10-12 dakika pişirilir. 

Şefin önerisi: Tarifini verdiğim Kalpli Kurabiyeler ve Oreolu Pembe Kurabiyeleri renkli kağıtlar, kavanozlar, torbalar, kurdeleler kullanarak paketleyip sevdiklerinize armağan edebilirsiniz.

Yemek Menüsü 

Çıtır Mini Börek
Soya Filizi Mantar Sote
Şnitzel
Baharatlı Armut Tatlısı 
veya 
Çikolatalı Cevizli Tart

Çıtır Börekler

4 - 6 kişilik

Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 10 dakika

1 yufka

1 parmak sucuk / kaşar veya çedar peyniri

Çöp şiş

Taze kekik veya başka taze otlar

1/ Yufka kalp veya yuvarlak bir kalıp veya bardak ağzı ile kesilir.

2/ Sucuk dilimlenir. Peynir kullanılıyorsa kalınca bir yuvarlak veya küp kesilir.

3/ Yufkalara su sürülür, dilimlenmiş sucuk veya peynir yerleştirilir, üzerlerine bir kat daha yufka konarak yapıştırılır.

4/ Sıcak teflon tavada, az yağ ilave ederek iki tarafı kızartılır.

5/ Çöp şişlere takılarak, taze otlarla servis edilir.


Soya Filizi Mantar Sote

4 kişilik

Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 5-10 dakika


1 paket shiitake mantarı

1 paket taze soya filizi

4-5 diş sarımsak

1-2 adet acı kırmızı biber

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1-2 kaşık teriyaki sos

1/ Sarımsaklar ayıklanır, ikiye kesilir.

2/ Mantarlar yıkanmadan zeytinyağı, sarımsak, acı biber ile sotelenmeye başlanır.

3/ Soya filizi ve teriyaki sos ilave edilir, 1-2 dakika birlikte pişirilir.

4/ Arzu edilirse taze kişniş veya kekik serpilerek servis yapılır. 


Şnitzel

4 kişilik

Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 5-6 dakika


4 dilim şinitzel (100-150 g)

2 yumurta

4-5 yemek kaşığı un

5-6 yemek kaşığı galeta unu veya ufalanmış ekmek

Tuz, karabiber

Kızartmak için 200 ml sıvı yağ + 1 yemek kaşığı tereyağı

1/ Una tuz ve karabiber ilave edilir. Şnitzeller una bulanır, silkelenerek unun fazlası atılır.

2/ Yumurtalar yayvan bir kaba kırılır, hafif çırplır. Şnitzeller yumurtaya bulanır, en son galeta unu veya ekmek kırıntılarına bulanır.

3/ Sıvı yağ tavaya konur, biraz ısıtılır, şnitzeller dizilir. Orta ateşte tek tarafları kızarınca çevrilir, tava ileri geri sallanarak kızartmaya devam edilir, bitmesine yakın tereyağı eklenir.

4/ Şinitzeller tabağa alınınca limon suyu ve iri tuz serpilerek servis yapılır. 5/ Arzu edilirse kıyılmış taze otlarla hazırlanan tereyağı ile sunulur.

Baharatlı Armut Tatlısı 

4 kişilik

Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 15 + 15 dakika


4 adet orta boy sarı armut

200 ml elma suyu

200 ml beyaz şarap

3-4 yemek kaşığı toz şeker

1 adet portakal

1 adet çubuk vanilya

2-3 adet yıldız anason

2-3 adet çubuk tarçın

4-5 adet karanfil

1/ Armutlar sapları kalacak şekilde soyulur. Altları düz durabilecekleri şekilde kesilir.

2/ Portakalın kabuğu şeritler olacak şekilde rendelenir. Elma suyu tencereye konur, şeker, portakal kabukları ve baharatlar ilave edilir. Vanilya çubuğu bıçakla uzunlamasına ortasından yarılarak konur.

3/ Şeker eriyince armutlar ilave edilir. Armutlar sertliklerine göre 12-15 dakika pişirilir. Çatal ucu girecek kadar pişirilmelidirler, aşırı yumuşak olmamalılar.

4/ Armutlar pişince tencereden alınır, sos yarı yarıya çekene kadar ateşte bırakılır.

5/ Armutlar sos ve baharatlar ile servis edilir. Yanında vanilyalı dondurma veya soğuk krema sunulabilir.

Çikolata & Cevizli Tart

6 – 8 kişilik

Hazırlama süresi: 10 + 15 dakika
Bekleme süresi: 1 saat
Pişirme süresi: 30 – 45 dakika


Tart hamuru:
300 gr un

125 g tereyağı

2 yumurta sarısı

2 – 3 yemek kaşığı soğuk su

1/ Un havuz yapılır, ortaya oda sıcaklığında yağ, yumurta sarıları ve su ilave edilir. Tüm malzeme birlikte yoğrularak hamur haline getirilir.

2/ Alüminyum folyoya sarılarak 1 saat buzdolabında bekletilir.

Çikolata cevizli tart içi: 120 g bitter çikolata

125 g tereyağı

2 yumurta

100 g toz şeker

1 paket / 5 g vanilya

3-4 yemek kaşığı bal

125 g iri çekilmiş ceviz


1/ Çikolata ve yağ birlikte benmaride eritilir.

2/ Ateşten alınır ve yumurtalar ilave edilir.

3/ Toz şeker, vanilya, bal eklenir, karıştırılır.

4/ İri çekilmiş ceviz ilave edilir.

5/ Hamur unlu tezgahta açılır, merdane yardımı ile altı çıkan tart kalıbına yerleştirilir.

6/ Hazırlanan çikolatalı karışım hamurun üzerine boşaltılır.

7/ Artan hamur tartın üzerine arzu edilen şekiller keserek yerleştirilir. Yaprak, kalp, çiçek şekilleri kullanılabileceği gibi örgüde yapılabilir.

8/ 175 derece ısıtılmış fırında tartların büyüklüğüne göre 30 - 45 dakika pişirilir.