TV programında tahmin edersiniz
ki tüm çektiklerimizi koyamıyoruz. Süremiz belli. Buradaki yazılarımda sizlerle
ekrana yansımayanları da paylaşmaya çalışacağım. Tarifleri mutlaka denemenizi
öneriyorum. Bazıları gözünüzü korkutabilir, bazıları çok basit gelebilir,
bazılarında malzeme sizi düşündürebilir. Ama korkmayın, cesaretinizi toplayın,
değişikliklere hazır olun ve deneyin. Belki ufak tefek eklemeler, çıkarmalar
yapabilir, başka bir malzeme kullanabilirsiniz. Ama mutfakta olmanın keyfi de
böyle çıkmaz mı zaten? Hayal gücünüzü
çalıştırmak, yine ve yeniden üretmek, kokuyla aşka gelmek... Denediklerinizi ve
yorumlarınızı benimle de paylaşmayı unutmayın.
Yeni kesiflere hazırsanız sizi lezzet yolculuğumun ikinci durağı Scarperia'ya götürmek istiyorum. Burası sizi sadece doğal güzelliği, tarihi, nefis lezzetleriyle değil aynı zamanda “bıçak”larıyla da etkileyecek.

Piazza dei Vicari (Papaz Meydanı) ve bu meydandaki çan kulesi köyün tarihi merkezi. Altı ayda bir Floransa’nın atadığı “vicario”lar (mahalle papazları) gelir bölgede vergisini toplar sonra başka bölgelere atanırmış. Yine meydandaki Madonna di Piazza şapeli papazların Floransa’ya bağlılık yemini ettikleri yer olarak biliniyor.
![]() |
Bıçak sapları için boynuz da kullanılıyor. Boynuz ahşaba göre suya daha dayanıklı |
Meşhur bıçak üreticisi Saladini’de uzun bir mola veriyorum. Burası en beğendiğim mağazaların başında geliyor. Ortaklarından Giacomo Cecchi eski atölyelerini bizim için açtı ve Scarperia ile özdeşleşmiş metale vuran ritmik çekiç sesi eşliğinde yüzyıllar öncesinin bıçak yapma formülünü bize yaşattı. Bu deneyimi orijinal bir mekanda, bu işe gönlünü vermiş bir bıçak ustasından görmek eşsiz bir deneyim.
Daha önce de söylediğim gibi Scarperia askeri amaçlı kurulan bir şehir. Buradan gelip geçenler de yine askeri amaçlı, silah niyetine kullanılacak bıçaklar peşinde. Şehirde yapılan bıçaklar da bu doğrultuda şekilleniyor. Ancak zaman içinde ihtiyaçlara göre bıçaklar da çeşitleniyor, sadece “silah” amaçlı üretim başka kollara da yayılıyor. Yüzyıllar boyunca bu iş kolu babadan oğula geçiyor. Elbette zaman içinde kuşak atlamaları oluyor. Yine birçok geleneksel zanaat kolunda olduğu gibi gerileme de görülüyor ancak günümüzde geleneksele sahip çıkmak Scarperia bıçakçılığını tekrar canlandırıyor.

Cecchi “Her bıçağın ruhu vardır,
bıçağı yapan kişi içinden ona bir şey geçirir” diyor. Eğer bu civarlarda
yaşıyorsanız, bir bıçağa bakarak onu kimin yaptığını söyleyebilirmişsiniz.
Metale, boynuzlara, ahşaba,
zeytin ağacına adeta yeni bir hayat veren bu sanata ve zanaatkârların izini
diğer ülkelerde de sürmüşlüğüm var. Konuyla ilgisi olanlara ön bilgi vereyim; televizyon programımızın ilerleyen bölümlerinde dünyanın farklı köşelerinde gizli kalmış
bıçak ustalığı ile tanışabilecekler.
Bu bıçağı sevgililer birbirlerine, daha çok erkekler kadınlara, hediye ediyor. Bıçağın üzerinde kadın ve erkek figürleri, sapında ise gözler var. Bu gözlerin anlamı başka gözler sevgilime gelmesin. Bir nevi bizdeki nazardan korunma. Son derece cazip, ilgi çekici, anlamlı ve değişik bir hediye olmasına rağmen fiyatını duyanların bekâr kalmayı tercih etmelerine de şaşırmamak lazım.
Bu arada Toscana bölgesine gelmişken zeytinyağlarının tadına bakmadan dönmek de olmazdı. Tadım için mola verdiğimiz durak Villa Campestri. 3000 ağaçtan oluşan bir zeytinlik burası ve özelliği de kendi zeytinyağlarının yanı sıra Sicilya’dan ve İspanya’dan iki çeşit zeytinyağı bulundurmaları. Genzi yakmayan, kokusu ve aromasıyla tam kıvamında olduğunu düşündüğüm Villa Campestri zeytinyağı, her geldiğimde aldığım bir yağ. Tabii herkesin kendi damak tadı var. Kimisi de daha genzi yakan ya da aroması çok baskın yağları tercih edebilir.
Şimdi sizleri Toscana mutfağından tariflerle buluşturuyorum. Siz bunları okurken ve belki de bugün denerken ben de yeni lezzet yolculukları için bavulumu hazırlamaya gidiyorum.
Digitürk üyesiyseniz bu programı aşağıdaki adresten izleyebilirsiniz.
https://www.beinconnect.com.tr/yasam-eglence/elif-ile-lezzet-yolculugu/1sezon-v1189/scarperia-italya
Digitürk üyesiyseniz bu programı aşağıdaki adresten izleyebilirsiniz.
https://www.beinconnect.com.tr/yasam-eglence/elif-ile-lezzet-yolculugu/1sezon-v1189/scarperia-italya
Donatella Margheri / Scarperia - Vicchio
Sevgili Donatella ile dostluğumuz 2008 senesinde o zaman onlara ait olan, 2014 yılında devrettiği, Borgo San Lorenzo’da ki restoranı Degli Artisti’de başladı.
![]() |
İyi bir yemeğin sırrı, mevsiminde, taze taze alınıp, kullanılan sebze ve meyveler. |
![]() |
“La Scienza in cucina e l’Arte di mangiar bene” (Mutfakta Bilim ve İyi Yeme Sanatı) |
Toscana mutfağına hayranlığımı bir kez daha arttıran bu nefis makarna tarifi bu eşsiz mutfağın en önemli 2 öğesini içeriyor; lokal ve mevsimin malzemeleri. Bu sadece makarna için geçerli değil. Donatella’nın tatlısı da inanılmaz basit. Tatlı deyince aklınıza gelen tüm kalıpları yerle bir edebilir.
Taze makarna söz konusu olduğunda eğer sade bir makarna yapıyorsanız, rutubetsiz kuru, temiz bir ortamda 20 güne kadar saklayabilirsiniz. Eğer hamurun içine başka bir malzeme giriyorsa, bizim yaptığımız gibi mesela ıspanak, saklama süresi biraz daha azalıyor. Ravioli gibi içi doldurulmuş makarnalar ise pişirmeden önce buzdolabında 4-5 gün kadar bekletilebilir bilgisini veriyor Donetalla.
İşte basit gibi görünen ama o lezzetlerin arkasında ki sır sayesinde özüne sadık kalan tarifler ile tüm Toscana’da sizi unutulmaz sofralar bekler.
4-6 kişilik
Hazırlama süresi: 40 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika
Makarna hamuru:
500 g un
3 - 4 yumurta
1 - 2 demet ıspanak
1/ Ispanak haşlanır, iyice sıkılır.
2/ Un havuz yapılır, ortaya hafif kıyılmış haşlanmış ıspanak ve yumurtalar konur.
3/ Yumurta ve ıspanak karıştırılır. Un yavaş yavaş yedirilerek makarna hamuru hazırlanır.
4/ ister merdane ile ister makina ile hamur açılır, tagliatelle veya arzu edilen başka bir şekilde (spagetti, fettucine gibi) kesilir.
5/ Tuzlu kaynar suda haşlanır.
Sos:
20 - 25 adet en ufak boy kabak ve çiçekleri
1 demet fesleğen
100 g çam fıstığı
300 - 400 g taze ricotta veya tatlı lor peyniri
sıvı yağ
1/ Kabaklar yıkanır, soyulmadan dilimlenir.
2/ Kabak çiçekleri ve fesleğen kıyılır.
3/ Kabak dilimleri sıvı yağda kızartılmaya başlanır, çam fıstıkları ilave edilir, kızartılır. Kenara alınır.
4/ Kıyılmış kabak çiçekleri ve fesleğen aynı yağda çıtır olana kadar kızartılır.
5/ Kızarmış kabak, fıstık, kabak çiçeği, fesleğen karıştırılır, soğumadan tuz ve biber serpilir.
6/ Haşlanan makarna ile hazırlanan sos birleştirilir, üzerine taze ricotta veya lor peyniri ezilir veya rendelenir.
Ispanaklı Tagliatelle ve Taze Kabak Çiçekli Sos
Hazırlama süresi: 40 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika
Makarna hamuru:
500 g un
3 - 4 yumurta
1 - 2 demet ıspanak
1/ Ispanak haşlanır, iyice sıkılır.
2/ Un havuz yapılır, ortaya hafif kıyılmış haşlanmış ıspanak ve yumurtalar konur.
3/ Yumurta ve ıspanak karıştırılır. Un yavaş yavaş yedirilerek makarna hamuru hazırlanır.
4/ ister merdane ile ister makina ile hamur açılır, tagliatelle veya arzu edilen başka bir şekilde (spagetti, fettucine gibi) kesilir.
5/ Tuzlu kaynar suda haşlanır.
Sos:
20 - 25 adet en ufak boy kabak ve çiçekleri
1 demet fesleğen
100 g çam fıstığı
300 - 400 g taze ricotta veya tatlı lor peyniri
sıvı yağ
1/ Kabaklar yıkanır, soyulmadan dilimlenir.
2/ Kabak çiçekleri ve fesleğen kıyılır.
3/ Kabak dilimleri sıvı yağda kızartılmaya başlanır, çam fıstıkları ilave edilir, kızartılır. Kenara alınır.
4/ Kıyılmış kabak çiçekleri ve fesleğen aynı yağda çıtır olana kadar kızartılır.
5/ Kızarmış kabak, fıstık, kabak çiçeği, fesleğen karıştırılır, soğumadan tuz ve biber serpilir.
6/ Haşlanan makarna ile hazırlanan sos birleştirilir, üzerine taze ricotta veya lor peyniri ezilir veya rendelenir.
0 yorum:
Yorum Gönder