Elle Decoration

ELİF EDES TAPAN VE YAZ SEZONU İÇİN DOĞA ODAKLI LEZZETLER

'Natürel beslenme ve doğal tarifler deyince pek çoğumuzun aklına zayıflama amaçlı diyetler geliyor. Oysa sağlıklı olmanın birinci kuralı bilinçli gıda tüketimi. Sadece yazın sıcak günlerinde değil, her zaman uyulması gereken belli başlı kurallara uyarak hazırlanan öğünler sayesinde özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek tansiyon, şeker, kolestrol, gut, osteopoz, damar sertliği ve hatta kansere karşı vücudumuzu koruyabilir, sağlıklı yaşlanabiliriz.

Bir, iki paragrafa sığamayacak kadar önemli bu konu hakkında ki düşüncelerimi son zamanlarda okuğum en kıymetli sağlık kitaplarından biri Dr. Ayşegül Çoruhlu'nun 'Alkali Diyet' kitabından alıntılara da yer vererek kısa bir özetle belirtmek isterim.
Sağlığımızı en çok tehdit eden unsur vücutta oluşan asitlenmedir. Vücudumuza giren asit miktarını azaltıp, kolay ve çabuk atılmalarına dikkat edersek ciddi sağlık problemlerinden korunmuş oluruz. Sağlığın anahtarı asit-alkali dengesindedir. 7.0 ve üstü pH içeren gıdalar ve içecekler vücutta ki asitleri temizler, sağlıklı bir beden için gerekli alkali ortamın devamını sağlar. Dr. Çoruhlu tabağımızda %80 alkali, %20 asit yiyecekler olması gerektiğini söylüyor ve basit bir örnek veriyor: 100 g biftek yanında 400 g salata, etin yol açtığı hasarı telafi edecektir.
Bunların başında ıspanak, yeşil fasülye, patlıcan, pancar, soğan, sarımsak, kuşkonmaz, brokoli, kabak, bezelye, maydanoz, limon, domates vb. yüksek alkali değeri olanlardır. Asit-alkali dengesini tutarken asitli yiyeceklerin yanında alkali değeri yüksek gıdalar tüketerek dengeyi koruyabiliriz. Asit-ankali dengesini anlamak için 'Alkali Diyet' kitabını okumanızı öneririm. Günlük hayatta en çok tükettiğimiz: su, tuz, un, yağ gibi malzemelerde doğru seçimleri yapmamızın ve çocuklara ufak yaşta bu bilinci aşılamamızın önemli olduğunu düşünüyorum. Su içerken pH değeri 8.0 ve üzerini tercih etmek, yemeklerimizde himalaya tuzu veya deniz tuzu kullanmak, zeytinyağı, hindistan cevizi yağını diğer yağlara tercih etmek, glutensiz veya mayasız ekmekleri tüketmek, natürel beslenmeye başlanmanın ilk adımlarından olabilir.
Doğru ve natürel beslenme ile doğal tariflere geçiş, bu konuda bilinçlenmeyle ve günlük hayatta uygulamayla gerçekleşebilir.'

Elif Edes Tapan - Şef & yemek stilisti
Elle Decoration, Ağustos-Ekim 2012

3 yorum:

Aycan dedi ki...

Elif hanımcım;

Yorumunuz için çok teşekkür ediyorum.
Sizi hemen izlemeye aldım.Bloğunuzda ,sitenizde harika.

Sevgiler

VuslaT dedi ki...

çok doğru diyorsun beslenmeyi doğru beslenmeyi bilmeliyiz. sağlık doğru beslenmeden geçiyor. tabi ben geç kaldım ama siz gençler doğru beslenin inşallah. sevgiler...

Mutlu Mutfak dedi ki...

Aycan Hanım merhaba,
Beğendiğinize memnun oldum. Kitap, tv, dergi, mutfak atölyesi koşturmalı arasında elimden geldiğince güncel tutmaya çalışıyorum.

Şu sıralar kasım ayında yeni açacağımız iş yerinin hazırlıkları içerisindeyiz. 3 katta üretim olacak. En üst katta özel ders vereceğim, dergi ve tv çekimleri için kullanacağım bir atölye/mutfak hazırlıyorum.
Açtığımızda tanışabileceğimiz ufak workshop/davetler düzenleyeceğiz. Bu davetlerimizin birinde tanışmak üzere.
Konu ile ilgili faaliyete geçtiğimizde asistanım Beril Bayındır sizinle iletişime geçecek.

Sevgiler,
Elif Tapan