Yeni Hedeflere, Yeni Hayallere Hazırlık İçin Son Hafta



Ve işte senenin son haftasındayız. Bundan önceki 2 hafta sizlerle yılbaşı sofrası için önerilerimi, tariflerimi paylaştım. Bu hafta vereceğim tarifler ise 1 Ocak sofrası için olacak. Tabii bu tarifler başka günler, başka durumlar, başka sofralar için de uygun olabilir; tarifler ve öneriler benden, ne zaman, nerede, kimlere yapacağınıza karar vermek sizden :-)

Gelelim yılın ilk gününe. 1 Ocak bana göre “Yeni Yıl” akşamından daha özel bir gün. Adeta gelen yıl için bir dilekler günü. İçimin kıpır kıpır olduğu, genellikle umutlu, mutlu ve huzurlu olduğum bir gündür. Senenin ilk günü nasıl uyandığımdan, o gün gördüğüm kişilere, giyimime ve tabii tercih ettiğim yiyeceklere özen gösteririm. 

31 Aralık akşamı için ister çeşit çeşit yemeklerle bir sofra hazırlanmış olsun isterse iki üç çeşitlik basit bir sofra kurulsun, yılbaşı evde kutlandı mı ertesi güne genellikle kalan yemekler olur. Ama sırf kalanlarla da 2018’in ilk günü karşılanmaz bana sorarsanız. 

1 Ocak’da eğer evdeysem gün boyu lezzetli bir şeyler yemekten hoşlanırım, işte bu sebeple sizlerle nefis “abur cubur”tariflerimi paylaşıyorum :-)



1 Ocak Menüsü 
Tüm güne yayılarak, kahvaltı, öğle, ara ve akşam 

Sıcak Çikolata 
Krep 
Çikolataya Batırılmış Meyveler 
Nefis Çikolatalı Kek 
Tutmaç Çorbası 
Ispanaklı Börek 
Patlıcanlı Poğaça

Sıcak Çikolata
4-6 kişilik

Hazırlama süresi: 5 dakika
Pişirme süresi: 5 dakika


500 ml süt
2 ve 1/2 paket / 200 g bitter çikolata
Arzuya göre 2-3 tatlı kaşığı toz şeker
Krem şanti


1/ Süt, çikolata ve şeker tencereye konur, çikolata eriyip süt ısınınca bardaklara konur.

2/ Krem şanti paket talimatına göre hazırlanır, sıcak çikolataların üzerine kaşıkla konarak servis yapılır.



Krep
10-15 adet için

Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika


150 g elenmiş un
2 büyük yumurta
150 ml süt
100 ml su
1 tutam tuz
1 yemek kaşığı sıvı yağ

1/ Tüm malzeme karıştırılır.
2/ 20 - 25 cm. çapında teflon tava kağıt havlu veya silikon fırça ile yağlanır ve ısıtılır, krep hamuru kepçe ile tavayı kaplayacak
şekilde akıtılır.
3/ Orta ateşte kreplerin bir yüzü 1 dakika, diğer yüzü 30 saniye pişirilir.

Çikolataya Batırılmış Meyveler
Hazırlama süresi: 15 dakika
Soğuma süresi: 45 dakika


2 mandalina
10-15 çilek
2 paket / 160 g bitter çikolata
Pişirme kağıdı

1/ Çikolata benmaride* eritilir.
2/ Çilekler yıkanır ve kurulanır, mandalina soyulur, dilimlere ayrılır.
3/ Meyveler eritilmiş çikolataya batırılarak pişirme kağıdı konmuş tepsi veya kesme tahtasına dizilir, sertleşene kadar buzdolabında bekletilir.
4/ Soğuyan meyvelere benmaride eritilmiş beyaz çikolata ile çatal yardımıyla şeritler çekilir. Çok çikolatalı istenirse ekstra eritilmiş bitter çikolata ile servis edilir.

* Benmari tekniği: Orta dereceli ateşte, yarısına kadar su dolu derin tava içerisine yerleştirilen tencerede yapılan eritme, ısıtma ve pişirme tekniği.

Nefis Çikolatalı Kek
8 kişilik

Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 35 dakika


300 g toz şeker
400 g un
150 g kakao
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 cay kaşığı karbonat
2 yumurta
200 ml süt
75 ml sıvı yağ
75 ml kaynar su

1/ Un, şeker, kakao, kabartma tozu, vanilya, karbonat büyükçe bir kaba elenir.

2/ Yumurta, süt, sıvı yağ ilave edilir 2 dakika mikserle çırpılır.
3/ Kaynar su ilave edilir, yağlanmış unlanmış tek büyük veya küçük kek kalıplarına boşaltılır.
4/ 180 derece ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirilir.
5/ Arzuya göre çikolata sos ve çikolataya batırılmış çilekler ile servis edilir.

Şefin Önerisi:
Bu keki yılbaşı hediyesi olarak sunmaya ne dersiniz? Biraz süs, güzel bir sepet ya da kutu ve azıcık hayal gücüyle şahane bir hediye alternatifi yapabilirsiniz.



Tutmaç Çorbası
4 kişilik

Hazırlama süresi: 10 dakika
Pişirme süresi: 15-20 dakika


1 su bardağı yeşil mercimek
1 lt su
1 su bardağı erişte
1 çay kaşığı tuz
1 yumurta
1 tatlı kaşığı un
250 g yoğurt
2-3 yemek kaşığı tereyağı
Pul biber, nane

1/ Mercimek yıkanır, kaynar suya atılır, 1-2 dakika haşlanır, süzülür. Böylece siyahlığı gider.
2/ Mercimek tekrar 1 lt temiz kaynar suya atılır, 10 dakika veya yumuşayana kadar haşlanır.

3/ Erişte ve tuz ilave edilir. Çorba 5 dakika kadar erişte ile birlikte pişirilir.
4/ Diğer tarafta yoğurt, un, yumurta çırpılır, çorbanın kesilmemesi için suyundan 1 kepçe ilave edilir, karıştırılır.
5/ Karışım çorbaya eklenir, 1-2 dakika pişirilir, altı kapatılır.

Ispanaklı Börek
4 kişilik

Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika


2 adet günlük yufka
1 demet ıspanak
2 adet pırasa
200 ml süt
50-75 g tereyağı
2 yumurta
Tuz, karabiber
1 tatlı kaşığı çörek otu

1/ Ispanak ve pırasa yıkanır, ufak doğranır, 1 kaşık tereyağı ile sotelenir, az tuz, biber serpilir.
2/ Süt az ısıtılır, kalan tereyağı ilave edilerek eritilir, ateşten çekilir, yumurtalar eklenir, çırpılır.

3/ Yufkalar ortadan ikiye kesilir, 4 parça elde edilir. Yufkalar tek tek dizilir, az sos gezdirilir. Ispanak sote yufkanın geniş tarafına konur, sıkıca rulo yapılır.
4/ Kullanılacak kalıp hafif yağlanır. Yufka ruloları yanyana dizilir. Kalan sos üzerlerine gezdirilir, çörek otu serpilir.
5/ 180 derece ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişirilir.
6/ Veya Yufkanın yarısı fırın tepsisine parça parça dizilir. Araya ıspanaklı karışım konur. Üzerine kalan yufka konur. Hazırlanan sos gezdirilir. 180 derece fırında 30 dakika pişirilir.

Patlıcanlı Poğaça
6 kişilik

Hazırlama süresi: 10 + 15 dakika
Bekleme süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 15 - 20 dakika


Poğaça hamuru1 paket / 200 g labne krem peynir
½ paket / 125 g tereyağı
200 g un

Poğaça içi
150 g közlenmiş patlıcan
2-3 yemek kaşığı krema
1 tatlı kaşığı un
1 tutam tuz
1 tutam karabiber


Poğaça üstü
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı çörekotu

1/ Labne ve tereyağı birlikte ezilir, un elenerek ilave edilir, yoğrularak hamur haline getirilir.
2/ Hamur top yapılır, streç filma veya kağıda sarılır ve 30 dakika buzdolabında bekletilir.
3/ Hamur hazır olunca unlu tezgahta merdane ile açılır, yuvarlak kurabiye keseceği veya bardak ağzı ile kesilir.
4/ Kesilmiş hamurlara yumurta sarısı sürülür, ortalarına krema, un, tuz, biber ve ezilmiş közlenmiş patlıcan ile hazırlanan poğaça içi konur.
5/ Üzerlerine hamur kapatılır, çevreleri çatalla bastırılır, böylece poğaçaların pişerken açılması önlenir.
6/ Poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürülür ve çörekotu serpilir.
7/ Önceden 180 derece ısıtılmış fırında 15 - 20 dakika pişirilir.

Şef’in önerisi: Poğaçalar, sotelenmiş mantar, ıspanak, peynir veya kıymalı yapılabilir.
Hazırlanan poğaçalar pişirmeden ve yumurta sürülmeden dondurulabilir.



Sizlerin de 1 Ocak sabahı güzel ve keyifli duygular ile uyanmanızı temenni ederek yeni seneye şimdiden hoş geldin diyorum. Daha sık buluşacağımız, keyifli konular paylaşacağımız ve lezzetli tatlar keşfedeceğimiz bir yıl dilerim.

0 yorum: