Kırmızı Biber Çorbası
4 kişilik
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 8 adet ince kıyılmış arpacık soğanı
- 1/2 kg ufak doğranmış domates
- 1-2 diş ezilmiş sarımsak
- 3 büyük kırmızı biber veya 5–6 adet kırmızı çarliston biber
- 5 ölçü bardak / 750 ml sebze veya et suyu
- 2 yemek kaşığı kıyılmış taze fesleğen
- ½ -1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2 yemek kaşığı krema (arzu edilirse)
1/
Arpacık soğanları, sarımsak ve biberler zeytinyağında 5 dakika çevrilir.
2/
Doğranmış domatesler ve et suyu eklenir, Kaynadıktan sonra kısık ateşte 20-25
dakika pişirilir.
3/
Robottan geçirilir.
4/
Tencereye geri konur, kıyılmış fesleğen, tuz, biber ilave edilerek 1 dakika
ateşte tutulur. Arzu edilirse 2 yemek kaşığı krema ilave edilebilir.
Fırında Sarımsaklı
Tavuk
4 - 6 kişilik
Hazırlama süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 1.5 saat
- 1 adet tavuk
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 15-20 diş sarımsak
- 15–20 adet orta boy mantar
- 10–15 Brüksel lahanası
- 200-250 ml tavuk suyu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
1/
Sarımsaklar ayıklanır.
2/
Tavuk yıkanır. İçine, üstüne ve derisinin altına tereyağı sürülür.
3/
Tavuğun içine 4-5 diş sarımsak ve 1
tutam tuz ve biber konur. Fırına girecek bir kaba yan olarak yatırılır. Kalan
sarımsaklar etrafına konur. 180 derece ısıtılmış fırında 30 dakika pişirilir.
4/
Mantarlar yıkanır ikiye kesilir, Brüksel lahanaları ayıklanır, yıkanır.
5/
Tavuk suyu hazırlanır.
6/
Fırından çıkartılan tavuğun diğer tarafı
çevrilir, tavuk suyunun yarısı ve sebzeler ilave edilir, tuz ve biber serpilir.
7/
Tekrar fırına konan tavuk 30 dakika daha pişirilir.
8/
30 dakika sonra tavuk, göğüs bölümü yukarıda olacak şekilde çevrilir. Tavuk
suyunun kalan bölümü üzerine gezdirilir. 20–30 dakika daha pişirilir.
9/
Tavuğun sosu olduğu gibi bırakılabilir veya biraz daha koyu bir sos elde etmek
için: 1 tatlı kaşığı tereyağı ile 2 tatlı kaşığı un kavrulur, tavuğun sosu ilave
edilir, kaynayana kadar sürekli çırpılır. Sos, tavuk ve sebzeler ile servis
yapılır.
Şeftalili
Güllaç
4 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 10 dakika
- 2-3 yaprak güllaç
- Sıvı yağ
- 3-4 adet şeftali
- Taze nane
Vanilyalı krema:
- 250 ml süt
- 3 yumurta sarısı
- 4 yemek kaşığı toz şeker
- 1/2 paket vanilya
- 1 yemek kaşığı un
1/ Süt ısıtılır.
2/ Yumurta sarıları, şeker ve vanilya çırpılır, un ilave edilerek karıştırılır.
3/ Sıcak süt ile birleştirilir, sürekli çırparak, orta ateşte, kaynayana kadar pişirilir. Kaynayınca bir dakika pişirmeye devam edilir. Kaba boşaltılır, soğumaya bırakılır.
2/ Yumurta sarıları, şeker ve vanilya çırpılır, un ilave edilerek karıştırılır.
3/ Sıcak süt ile birleştirilir, sürekli çırparak, orta ateşte, kaynayana kadar pişirilir. Kaynayınca bir dakika pişirmeye devam edilir. Kaba boşaltılır, soğumaya bırakılır.
Güllacın hazırlanması:
1/ Güllaçlar istenilen büyüklükte parçalara kırılır. Kızgın yağda, 30
saniye kızartılır.
(yağa atar atmaz şişerler, renkleri değişmeden çıkarmak gerekir)
2/ Şeftaliler soyulur, ufak küp doğranır.
3/ Kızarmış güllaçlar, bir kat güllaç, az krema, şeftali sırası ile
hazırlanır. Nane yaprakları ile süslenir, fazla beklemeden servis yapılır.
4/ Arzu edilirse şeftali robottan geçirilir, az su ve pudra şekeri
ekleyerek sos hazıralanabilir.
Püf noktası: Kızarmış güllaç nemlenince çabuk yumuşadığından,
güllaç krema ve şeftalinin bir araya getirilmesi servis yapmadan hemen önce
hazırlanmalı.
0 yorum:
Yorum Gönder