Benzersiz Üçlü








Milliyet Gazetesi/Milliyet Cadde/29 Temmuz 2013






















Kırmızı Biber Çorbası

4 kişilik
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 8 adet ince kıyılmış arpacık soğanı
  • 1/2 kg ufak doğranmış domates
  • 1-2 diş ezilmiş sarımsak
  • 3 büyük kırmızı biber veya 5–6 adet kırmızı çarliston biber
  • 5 ölçü bardak / 750 ml sebze veya et suyu
  • 2 yemek kaşığı kıyılmış taze fesleğen
  • ½ -1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı krema (arzu edilirse) 

1/ Arpacık soğanları, sarımsak ve biberler zeytinyağında 5 dakika çevrilir.
2/ Doğranmış domatesler ve et suyu eklenir, Kaynadıktan sonra kısık ateşte 20-25 dakika pişirilir.
3/ Robottan geçirilir.
4/ Tencereye geri konur, kıyılmış fesleğen, tuz, biber ilave edilerek 1 dakika ateşte tutulur. Arzu edilirse 2 yemek kaşığı krema ilave edilebilir.













Fırında Sarımsaklı Tavuk    

4 - 6 kişilik
Hazırlama süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 1.5 saat
  • 1 adet tavuk
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 15-20 diş sarımsak
  • 15–20 adet orta boy mantar
  • 10–15 Brüksel lahanası
  • 200-250 ml tavuk suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

1/ Sarımsaklar ayıklanır.
2/ Tavuk yıkanır. İçine, üstüne ve derisinin altına tereyağı sürülür.
3/ Tavuğun içine 4-5  diş sarımsak ve 1 tutam tuz ve biber konur. Fırına girecek bir kaba yan olarak yatırılır. Kalan sarımsaklar etrafına konur. 180 derece ısıtılmış fırında 30 dakika pişirilir.
4/ Mantarlar yıkanır ikiye kesilir, Brüksel lahanaları ayıklanır, yıkanır.
5/ Tavuk suyu  hazırlanır.
6/ Fırından çıkartılan tavuğun diğer  tarafı çevrilir, tavuk suyunun yarısı ve sebzeler ilave edilir, tuz ve biber serpilir.
7/ Tekrar fırına konan tavuk 30 dakika daha pişirilir.
8/ 30 dakika sonra tavuk, göğüs bölümü yukarıda olacak şekilde çevrilir. Tavuk suyunun kalan bölümü üzerine gezdirilir. 20–30 dakika daha pişirilir.
9/ Tavuğun sosu olduğu gibi bırakılabilir veya biraz daha koyu bir sos elde etmek için: 1 tatlı kaşığı tereyağı ile 2 tatlı kaşığı un kavrulur, tavuğun sosu ilave edilir, kaynayana kadar sürekli çırpılır. Sos, tavuk ve sebzeler ile servis yapılır.













Şeftalili Güllaç

4 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 10 dakika 
  • 2-3 yaprak güllaç
  • Sıvı yağ
  • 3-4 adet şeftali
  • Taze nane

Vanilyalı krema:
  •  250 ml süt
  • 3 yumurta sarısı
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 1/2 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı un

1/ Süt ısıtılır.
2/ Yumurta sarıları, şeker ve vanilya çırpılır, un ilave edilerek karıştırılır.
3/ Sıcak süt ile birleştirilir, sürekli çırparak, orta ateşte, kaynayana kadar pişirilir. Kaynayınca bir dakika pişirmeye devam edilir. Kaba boşaltılır, soğumaya bırakılır.

Güllacın hazırlanması:

1/ Güllaçlar istenilen büyüklükte parçalara kırılır. Kızgın yağda, 30 saniye  kızartılır.
(yağa atar atmaz şişerler, renkleri değişmeden çıkarmak gerekir)
2/ Şeftaliler soyulur, ufak küp doğranır.
3/ Kızarmış güllaçlar, bir kat güllaç, az krema, şeftali sırası ile hazırlanır. Nane yaprakları ile süslenir, fazla beklemeden servis yapılır.
4/ Arzu edilirse şeftali robottan geçirilir, az su ve pudra şekeri ekleyerek sos hazıralanabilir.

Püf noktası: Kızarmış güllaç nemlenince çabuk yumuşadığından, güllaç krema ve şeftalinin bir araya getirilmesi servis yapmadan hemen önce hazırlanmalı.

Hiç yorum yok: