Lezzetli İftar Sofrası









Milliyet Gazetesi/Milliyet Cadde/ 30 Temmuz 2013


















Baharatlı Havuç & Buğday Çorbası

4  kişilik
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 1 saat 15 dakika


  • 1 yemek kasığı zeytinyağı             
  • 2 tatlı kasığı kimyon
  • 1tatlı kaşığı toz chili biberi            
  • 2 tatlı kasığı kişniş
  • 750 ml sebze veya et suyu
  • 1 ince kıyılmış kuru soğan 
  • ½ kg ufak doğranmış havuç
  • 2 adet ince doğranmış kereviz sapı 
  • 5 - 6 yemek kaşığı buğday      
  • ½ - 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
1/ Soğan zeytinyağında 5 dakika kavrulur
2/ Havuç, kereviz, buğday ve baharatlar ilave edilir,
1 dakika karıştırarak pişirilir, et suyu ilave edilir.
3/ Kaynadıktan sonra kapağı kapatılır, ara sıra karıştırarak kısık ateşte buğday yumuşayana kadar, 1 saat süreyle pişirilir.
4/ Tuz, biber ilave edilerek servis yapılır.













Yufkalı & Pastırmalı Nohut    

4 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Toplam pişirme süresi: 30 dakika 
  • ½ kg  nohut veya ½ kg'lık konserve nohut
  • 2 adet yufka
  • 200 g pastırma
  • 3 domates veya 1 konserve küp domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 adet yeşil sivri biber
  • 1 küçük soğan
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam karabiber
  • 5 – 6 yemek kaşığı yoğurt (istenirse 2 diş sarımsak)
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı pul biber
1/ Nohut 3 – 4 saat suda bekletilir, süzülür. Tuzlu, kaynar suda yumuşayana kadar haşlanır. Konserve nohut kullanıyorsa sadece süzülür ve yıkanır.
2/ Yufkalar kare parçalar olacak şekilde kesilir.
180 derece ısıtılmış fırında 10 dakika kadar kızartılır. 
3/ Kabukları soyulmuş domatesler ve soğan ufak doğranır, sivri biberler dilimlenir.
4/ Tereyağı tencerede eritilir, soğan 5 dakika kavrulur. Domates, sivri biber, salça, nohut, tuz, karabiber eklenir, birlikte orta ateşte kapağı kapalı olarak 15 dakika pişirilir.
5/ Pastırmalar istenilen büyüklükte doğranır. Arzuya göre pişen nohuta ilave edilir veya çiğ olarak yufka parçalarının üzerine konur.
6/ Tereyağı ve pul biber birlikte kızdırılır.
7/ Kızarmış yufka parçaları servis tabağına konur. Pastırma çiğ kullanılıyorsa yufkaların üzerine önce pastırma dilimleri sonra nohut konur. Son anda yoğurt ve kızgın yağ  ilave edilerek servis yapılır.













Ilık İncir Tatlısı    

4 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 10 + 10 dakika
 75 ml taze portakal suyu
  • 3  + 1 yemek kaşığı bal
  • 6 adet kuru incir
  • 2 yemek kaşığı kıyılmış antep fıstığı
  • 6 adet küçük doğranmış kuru kayısı
  • 1 tatlı kaşığı susam 
1/ Portakal suyu ve 3 kaşık bal ısıtılır. Bal eriyince incirler ilave edilir, 10 dakika kısık ateşte pişirilir. Soğumaya bırakılır.
2/ Kayısı, fıstık, susam ve 1 kaşık bal ile iç malzemesi hazırlanır.
3/ İncirler sostan çıkartılır, sapları tutularak, içleri doldurulacak şekilde yarım kesilir.
4/ İncirler, hazırlanan karışım ile doldurulur, fırına girecek bir kaba dizilir.
5/ Sos üzerlerine gezdirilir, 160 derece ısıtılmış fırında 10 dakika pişirilir. Ilık servis edilir.  

Hiç yorum yok: