Milliyet Gazetesi/Milliyet Cadde/ 30 Temmuz 2013
Baharatlı Havuç & Buğday Çorbası
75 ml taze portakal suyu
Baharatlı Havuç & Buğday Çorbası
4 kişilik
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 1 saat 15 dakika
- 1 yemek kasığı zeytinyağı
- 2 tatlı kasığı kimyon
- 1tatlı kaşığı toz chili biberi
- 2 tatlı kasığı kişniş
- 750 ml sebze veya et suyu
- 1 ince kıyılmış kuru soğan
- ½ kg ufak doğranmış havuç
- 2 adet ince doğranmış kereviz sapı
- 5 - 6 yemek kaşığı buğday
- ½ - 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
1/ Soğan zeytinyağında 5 dakika kavrulur
2/ Havuç, kereviz, buğday ve baharatlar ilave edilir,
1 dakika karıştırarak pişirilir, et suyu ilave edilir.
3/ Kaynadıktan sonra kapağı kapatılır, ara sıra karıştırarak
kısık ateşte buğday yumuşayana kadar, 1 saat süreyle pişirilir.
4/ Tuz, biber ilave edilerek servis yapılır.
Yufkalı & Pastırmalı Nohut
4 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Toplam pişirme süresi: 30 dakika
- ½ kg nohut veya ½ kg'lık konserve nohut
- 2 adet yufka
- 200 g pastırma
- 3 domates veya 1 konserve küp domates
- 1 yemek kaşığı salça
- 2 adet yeşil sivri biber
- 1 küçük soğan
- 1 tutam tuz
- 1 tutam karabiber
- 5 – 6 yemek kaşığı yoğurt (istenirse 2 diş sarımsak)
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı pul biber
1/ Nohut 3 – 4 saat suda bekletilir, süzülür. Tuzlu, kaynar
suda yumuşayana kadar haşlanır. Konserve nohut kullanıyorsa sadece süzülür ve
yıkanır.
2/ Yufkalar kare parçalar olacak şekilde kesilir.
180 derece ısıtılmış fırında 10 dakika kadar
kızartılır.
3/ Kabukları soyulmuş domatesler ve soğan ufak doğranır,
sivri biberler dilimlenir.
4/ Tereyağı tencerede eritilir, soğan 5 dakika kavrulur.
Domates, sivri biber, salça, nohut, tuz, karabiber eklenir, birlikte orta
ateşte kapağı kapalı olarak 15 dakika pişirilir.
5/ Pastırmalar istenilen büyüklükte doğranır. Arzuya göre
pişen nohuta ilave edilir veya çiğ olarak yufka parçalarının üzerine konur.
6/ Tereyağı ve pul biber birlikte kızdırılır.
7/ Kızarmış yufka parçaları servis tabağına konur. Pastırma
çiğ kullanılıyorsa yufkaların üzerine önce pastırma dilimleri sonra nohut
konur. Son anda yoğurt ve kızgın yağ
ilave edilerek servis yapılır.
Ilık İncir Tatlısı
4 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 10 + 10 dakika
- 3 + 1 yemek kaşığı bal
- 6 adet kuru incir
- 2 yemek kaşığı kıyılmış antep fıstığı
- 6 adet küçük doğranmış kuru kayısı
- 1 tatlı kaşığı susam
1/ Portakal suyu ve 3 kaşık bal ısıtılır. Bal eriyince
incirler ilave edilir, 10 dakika kısık ateşte pişirilir. Soğumaya bırakılır.
2/ Kayısı, fıstık, susam ve 1 kaşık bal ile iç malzemesi
hazırlanır.
3/ İncirler sostan çıkartılır, sapları tutularak, içleri
doldurulacak şekilde yarım kesilir.
4/ İncirler, hazırlanan karışım ile doldurulur, fırına
girecek bir kaba dizilir.
5/ Sos üzerlerine gezdirilir, 160 derece ısıtılmış fırında
10 dakika pişirilir. Ilık servis edilir.
0 yorum:
Yorum Gönder