Elele, Temmuz 2012













Naneli, Buğdaylı Soğuk Yaz Çorbası
4 kişilik
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 20 dakika

  • 200 g yoğurt
  • 100 ml su
  • 4 yemek kaşığı aşurelik buğday
  • 1/2 demet taze nane
  • 2 adet salatalık
  • 1 adet kırmızı çarleston biber
  • 1 tutam dereotu
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • Tuz, karabiber
1/ Buğday yumuşayana kadar, 20-30 dakika, haşlanır.
2/ Yoğurt ve su çırpılır. Arzu edilen miktarda tuz, biber konur. İnce kesilmiş salatalık, ufak küp doğranmış biber, limon kabuğu rendesi, haşlanmış buğday ile karıştırılır.
Çorba nane ve dereotu ilave edilerek servis yapılır.













Patlıcanlı Lazanya
4 kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika

  • 1/2 paket lazanya
  • 50 g rende kaşar peyniri veya toz parmesan
Domates sos

  • 4 adet kemer patlıcan
  • Sıvıyağ
  • 2 kaşık zeytinyağı
  • 3 - 4 adet domates
  • 3 - 4 diş sarımsak
  • 1/2 demet fesleğen
1/ Patlıcan şeritli soyulur, küp küp kesilir, sıvıyağda kızartılır.
2/ Domates rendelenir.
3/ Sarımsaklar ezilir, zeytinyağında 1 dakika çevrilir, rende domates ilave edilir. Kızık ateşte kapağı kapalı olarak 10 dakika pişirilir. Tuz, biber, ince kıyılmış fesleğen ve patlıcanlar eklenir.

Beşamel sos

  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 2 tatlı kaşığı un
  • 500 ml süt
1/ Tereyağı eritilir, un ile 1 dakika kavrulur.
2/ Süt ilave edilir, orta ateşte, sürekli çırparak koyulaşıp kaynayana kadar 5 - 10 dakika pişirilir.

Lazanyanın yapımı
1/ Lazanyalar tuzlu ve az yağlı kaynar suda 2 - 3 dakika haşlanır. Soğuk suya alınır.
2/ Fırına girecek bir kaba 1 kat lazanya dizilir, üzerine patlıcanlı karışım konur, üzerine az beşamel gezdirilir.
3/ Kap dolana kadar 3 - 4 kat aynı işlem tekrar edilir.
4/ En üst kata sadece beşamel sos sürülür ve rende peynir serpilir.
5/ 180 - 190 derece fırında 25 - 30 dakika, lazanya kızarana kadar, pişirilir.





Diğer tariflere Elele Temmuz Ayı sayısından ulaşabilirsiniz..

1 yorum:

Hayatcemresi dedi ki...

çorba bildiğimden biraz farklı ama nefis görünüyor,elinize sağlık...