Pırasalı Balkabağı Çorbası
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika
- 500 g ayıklanmış balkabağı
- 2 yemek kaşığı / 30 g tereyağı
- 7 yemek kaşığı su
- 1 pırasa + 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 ölçü bardak / 300 ml su
- 2 ölçü bardak / 300 ml süt
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 - 2 yemek kaşığı krema
2/ Pırasa ince halka şeklinde doğranır, yıkanır, tereyağında 5 dakika kavrulur.
3/ Su ve süt ısıtılır.
4/ Kabaklar, pırasa, su ve süt karıştırılır, mikserle çekilerek pürüzsüz hale getirilir, tuz, b,ber ilave edilir.
5/ Servis yapmadan üzerine taze karabiber çekilir, arzu edilirse krema ilave edilir.
6/ Çorba ekmek içerisinde servis edilecekse, mümkün olduğu kadar kalın kabuklu bir ekmek seçilir. Ekmeğin üst kısmı kapak olacak şekilde kesilir, ortası boşaltılır. Kalan kısım bastırılır, 180 derece sıcak fırında 10 dakika kızartılır.
Balkabaklı Cheesecake & Karamelize Fındık Sos
Hazırlama süresi: 30 dakika
Toplam pişirme süresi: 1 saat
Cheesecake altı için
- 1 ½ paket / 210 g eti burçak bisküvi
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 5 - 6 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
2/ Yağlanmış 23 cm lik altı çıkan kek kalıbının altına ve hafifçe yanlarına çıkacak şekilde yerleştirilir.
3/ 180 derece ısıtılmış fırında 10 dakika pişirilir.
Cheesecake içi için
- 250 g ayıklanmış balkabağı
- 3 yemek kaşığı su
- 2 paket / 400 g beyaz (krem peynir)
- 2 yumurta
- 5 yemek kaşığı toz şeker
- 1 paket vanilya
- 1 çay kaşığı tarçın
- 3 - 4 adet ezilmiş karanfil
- 1 tutam muskat rendesi
2/ Krem peynir ezilir, balkabağı püresi, yumurta, tarçın, şeker, vanilya, karanfil, muskat ilave edilir, mikserle 4 - 5 dakika çırpılır.
3/ Hazırlanmış cheesecake altına boşaltılır, 170 derece ısıtılmış fırında 30 - 40 dakika pişirilir.
Cheesecake üstü
- 1/2 ölçü bardak / 75 g toz şeker
- 1/3 ölçü bardak / 50 ml su
- 2 - 3 yemek kaşığı tereyağı
- 1 ölçü bardak / 150 ml krema
- 1 ölçü bardak / 90 g fındık
2/ Toz şeker, tereyağı, su ufak tencereye konur, orta ateşte ara sıra tencereyi sallayarak karamel kıvamına getirilir.
3/ Krema ilave edilerek karamel sos elde edilir.
4/ Fındıklar ilave edilir, sos koyu olursa su veya krema ilave edilebilir.
5/ Sos cheesecake in yanında servis yapılabilir veya üzerine dökülür.
Yufka Kıtırlı Kimyonlu Balkabağı
Hazılama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika
- 250 g ayıklanmış balkabağı
- 4 – 5 yemek kaşığı su
- 2 yemek kaşığı / 30 g tereyağı
- 1 yemek kaşığı tahin
- 1 – 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 - 2 yemek kaşığı limon suyu
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı pul biber
- ½ - 1 çay kaşığı tuz
- 1 diş ezilmiş sarımsak
- 1 yufka
1/ Balkabakları kuş başı doğranır tencereye konur, su ve
tereyağı ilave edilir, kapağı az açık orta ateşte yumuşayana ve suyunu çeken
kadar, 10 – 15 dakika pişirilir.
2/ Balkabakları ezilir, tahin, zeytinyağı, limon suyu,
kimyon, pul biber, tuz, sarımsak ilave edilerek püre hazırlanır.
3/ Yufkalar dilenen şekilde kesilir. Yuvarlak, üçgen,
baklava...Fırın tepsisine dizilir, 170 derece ısıtılmış fırında 10 – 15
dakika, hafif renk alana kadar pişirilir.
4/ Bir kat yufka çıtır konur, balkabağı püresi krema
sıkacağı ile sıkılır, bir kat yufka daha konur. Bu şekilde 3-4 kat olacak
şekilde dizilir. Çekilmemiş kimyon taneleri ve biberiye ile dekore edilir.
Sürpriz Balkabağı
Hazırlama süresi: 1 saat
Pişirme süresi: 3 saat + 1 saat
- 25 – 30 cm çapında bir balkabağı
- 1 kg / 5 – 6 adet elma
- ½ ölçü bardak / 75 g toz şeker
- 1/6 ölçü bardak / 25 ml su
- 1 ½ yemek kaşığı tereyağı
- 2 adte çubuk tarçın
+
- 2 adet orta boy ayva (300 g adet)
- ½ ölçü bardak / 75 g toz şeker
- 1/6 ölçü bardak / 25 ml su
- 1 ½ yemek kaşığı tereyağı
- 2 adet çubuk tarçın
+
- ½ kg / 3 adet armut
- ½ kg ayıklanmış balkabağı
- 1 ölçü bardak / 150 g toz şeker
- 1/3 ölçü bardak / 50 ml su
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 adet çubuk tarçın
+
- 4 – 5 yemek kaşığı kuş üzümü
- 4 – 5 yemek kaşığı kuru üzüm
- 1 ölçü bardak / 90 g ceviz
- 1 ölçü bardak / 90 g fındık
1/ Balkabağının üstü kapak olacak şekilde kesilir veya
alırken kestirilir.
2/ Balkabağının çekirdekleri ve içinin bir bölümü
çıkartılır.
3/ 180 derece ısıtılmış fırında balkabağının büyüklüğüne
göre 2 -3 saat pişirilir.
4/ Kapağı son 20 – 30 dakika da konarak biraz kızartılır.
Meyvalar sırayla pişirilir:
1/ Elmalar soyulur, büyüklüğüne göre 6 ya veya 8 e kesilir.
2/ Tereyağı, su ve şeker vok a konur, rengi karamele dönünce elmalar ve tarçın
çubukları ilave edilir, elmalar diri kalacak şekilde, 5 – 10 dakika
karıştırarak pişirilir.
3/ Ayvalar da elmalar gibi hazırlanır.
4/ Balkabakları kuş başı doğranır, armutlar dilimlenir.
Tereyağı, şeker ve su vok a konur, karamel rengi alınca önce balkabakları ilave
edilir, 10 – 15 dakika pişirilir. Armutlar ve tarçın çubukları ilave edilir, birlikte 5 – 10 dakika
pişirilir.
5/ Tüm meyvalar karıştırılır, üzümler, ceviz fındık ilave
edilir. Hepsi önceden pişirilmiş balkabağının içerisine konarak servis yapılır.
6/ Önceden hazırlandığında, balkağı ile fırında
ısıtılabilir. Veya balkabağı fırında diğer malzeme ocak ısıtılarak
birleştirilir.
Balkabağı Ograten
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 35 dakika
- 500 g ayıklanmış balkabağı
- 3 adet orta boy soğan
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 - 2 yemek kaşığı krema
- 2 yemek kaşığı toz parmesan peyniri
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
1/ Balkabakları küp
şeklinde doğranır. Tuzlu suda 10 – 15 dakika, yumuşak ve diri olana kadar
haşlanır.
2/ Soğanlar yarım ay şeklinde doğranır, tereyağı ile
pembeleşene kadar, 5 – 6 dakika,
kavrulur.
3/ Kremaya biber, bir tutam tuz karıştırılır.
4/ Balkabağının yarısı fırına girecek bir kaba konur, ortaya
soğanlar konur, üzerine krema gezdirilir, kalan balkabakları konur, toz
parmesan serpilerek 190 – 200 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar, 10
-15 dakika pişirilir.
2 yorum:
Değişik bir çorba olmuş ellerine ağlık,deneyeceğim,sevgilerrrr...
Mevsime uygun bir corba tarifidir. Begenecegini umarim, afiyet olsun.
Sevgiler
Elif
Yorum Gönder