All Decor Mayıs 2012













Çilekli Toplar
4 kişilik
Hazırlama süresi: 14 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika

Pate a choux (profiterol hamuru)

  • 250 ml su
  • 100 g tereyağı
  • 140 g un
  • 5 yumurta (250 ml)
1/ Su ve tereyağı orta ateşte yağ eriyene, su kaynayana kadar tutulur. Un elenerek ilave edilir, 1-2 dakika karıştırarak pişirilir.
2/ Ateşten alınır, biraz ılınması beklenir, yumurtalar teker teker ilave ederek hamura yedirilir.
3/ Fırın tepsilerine pişirme kağıdı konur, krema torbası ile hamur top top sıkılır.
4/ 180 derece ısıtılmış fırında 20-25 dakika, toplar şişip üzerleri kızarana kadar pişirilir. Pişene kadar fırının kapağı açılmaz.

Vanilyalı krema

  • 500 ml süt
  • 5 yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya veya 1 çubuk vanilya
  • 125 g toz şeker
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası
1/ Süt ve vanilya orta ateşte kaynatılır. Altı kapatılır. Çubuk vanilya kullanılıyorsa, kaynadıktan sonra sütten çıkartılır.
2/ Yumurta sarıları toz şeker ile rengi açılana kadar çırpılır. Un ve nişasta ilave edilerek karıştırılır.
3/ Sıcak sütten bir miktar yumurta karışımına konur, çırpılır. Karışım kalan süte ilave edilir. Orta ateşte, kaynayana kadar sürekli karıştırılarak pişirilir. Kaynadıktan sonra 1 dakika daha karıştırılarak pişirmeye devam edilir.
4/ Düz bir kaba alınır ve soğumaya bırakılır.

Topların hazırlanması

1/Profiterol topları yanlarından kesilir.
2/ Vanilyalı krema, krema torbası ile topların içine sıkılır, dilimlenmiş çilek veya arzu edilen diğer kımızı meyveler ilave edilir.
3/ 100 g beyaz çikolata ve 100 ml krema birlikte benmaride eritilir, isteğe göre gıda boyası ile renk verilebilir. Hazırlanmış topların üzerine kaşık ile azar azar dökülür.













Panna cotta & vişne sos
4 kişilik
Hazırlama süresi: 5 dakika
Pişirme süresi: 5+5 dakika

  • 500 ml krema
  • 1/2 paket vanilya
  • 3 yemek kaşığı / 50 g toz şeker
  • 3 çay kaşığı toz jelatin
  • 3 yemek kaşığı soğuk su
1/ Krema, şeker ve vanilya şeker eriyene kadar ısıtılır.
2/ Toz jelatin su ile karıştırılır, ısınmış kremaya ilave edilir.
3/ Ters çevrilebilecek bir kaba veya tek tek kaplara doldurulur. Ilınınca buzdolabına konur. En az 3-4 saat, panna cotta sertleşene kadar dolapta tutulur, servis yapmadan ters çevrilir. Vişne sos veya arzu edilen farklı soslar ile servis edilir.

Vişne sos

  • 1 kutu donmuş vişne veya 1/2 kg taze vişne
  • 2-3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı mısır nişastası
  • 3-4 yemek kaşığı soğuk su
1/ Ayıklanmış taze vişne veya donmuş vişne tencereye konur. Şeker ilave edilir.
2/ Mısır nişastası su ile karıştırılarak vişnelere eklenir. Orta ateşte koyulaşıp, şeffeflaşana kadar, 4-5 dikika pişirilir. Koyu olursa su ilave edilerek istenilen kıvama getirilir. Soğuk olarak servis yapılır.













Çilekli & ıspanaklı salata

4 kişilik
Hazırlama süresi: 15 dakika
  • 1 paket veya 1 demet körpe ıspanak
  • 10 – 15 çilek
  • 4 dilim yumuşak keçi peyniri
  • 2 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı portakal suyu
  • 1 çay kaşığı portakal rendesi
  • 1 yemek kaşığı balsamik sirke
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam karabiber 

1/ Ispanak yıkanır, kurutulur, servis tabağına alınır.
2/ Fıstıklar 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile az kavrulur.
3/ Çilekler yıkanır, dilimlenir.
4/ Portakalın kabuğu rendelenir, suyu sıkılır.
5/ Keçi peyniri, fıstık ve çilek ıspanakların üzerine yerleştirilir.

6/ Kalan zeytinyağı, balsamik sirke, tuz, biber, portakal suyu ve rendesi ile sos hazırlanır, salatanın üzerine gezdirilir.













Böğürtlenli Şarlot

4 – 6  kişilik
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 5 dakika
Bekleme süresi: 10 saat
  • 1 kutu donmuş böğürtlen
  • 125 g toz şeker
  • 300 ml krema veya krem şanti
  • 6 – 7 adet yaprak jelatin
  • 1 limon suyu 

1/ Böğürtlenler çözülür, 2 kaşık limon suyu ile mikserle ezilerek püre haline getirilir. Arzu edilirse tel süzgeçten geçirilir.
2/ Toz şeker, 1 kaşık limon suyu ve 2 yemek kaşığı su ateşe konur. Bir kaç dakika kaynatılır.
3/ Jelatinler soğuk suda yumaşatılır, sıkılarak ateşten alınan şuruba ilave edilir.
4/ Meyva püresi ile karıştırılır. Krema veya krem şanti mikserle çırpılarak sertleştirilir, meyveli karışım ile birleştirilerek şarlatun içi hazırlanır.
5/ Altı çıkan kalıba savoyel bisküviler olduğu gibi veya önceden hazırlanmış bir şuruba batırarak dizilir. Bisküviler kalıbın yanları ve altı kaplanacak şekilde döşenmelidir.

6/ Hazırlanan şarlot içi boşaltılır, 8 -10  saat buzdolabında bekletildikten sonra servis tabağına alınır, kalıp çıkartılır. Üzerine çeşitli taze kırmızı meyveler konarak servis yapılır.




Bahar fikirleri

Bahar dalları şekerlemeler, kanepeler, peynirler, vs. için doğal kürdan olarak kullanılabilir.

Tatlılara bir, iki bahar çiçeği ilave ederek mevsime uygun süslenebilir.




Hiç yorum yok: